изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:00 EEST
Дебатите в ЕП срещу ГЕРБ    
Европейски съюзВъпреки че, представянето на отчета за България от страна на председателството на Литва и Европейската комисия е насрочено за есента на тази година, ЕНП поиска вчера този въпрос да бъде включен в днешното пленарно заседание.

С отшумяването на демонстрациите в България и нормализирането на политическия живот, някои представители на Парламентарната група на ЕНП, подкрепяни от българския еврокомисар, оказаха натиск за изтегляне на дебата от есента за сега, в задкулисна битка за подкрепата на Брюксел за потушаването на недоволството в София.

ГЕРБ все още контролира няколко медии в България и в този смисъл дебата в Европейския парламент бе представен изкривено, с хвалебствия за ГЕРБ и Бойко Борисов и съответно с крайни критики за социалистите. В действителност, на дебата в Парламента се очерта съвсем ясно дълбоката изолация, в която са изпаднали Борисов и неговата партия в българската политическа еволюция.

Фактите са прости. Темата на дебата е "Изявления на Съвета и на Комисията за положението в България." Нямаше гласуване, само дискусия сред много малък брой членове на ЕП, на практика българите и няколко други представители, пряко ангажирани с дебата. Ето защо това, което тази пленарна сесия остави в наследство са само протокола от заседанието за разглеждане в бъдеще от студентите, които ще изучават история.

Първоначално литовското председателство заяви, че няма какво да каже, тъй като не е имало дискусия по този въпрос на Съвета.

Заместник-председателят Вивиан Рединг говори от името на Комисията, приветства оставката на Делян Пеевски и повтори изявлението от миналата седмица на председателя Жозе Барозу, който каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) на България ще продължи, призова всички политически сили в България за постигане на консенсус като отбеляза, че протестите ясно налагат необходимостта от реформи в страната.

Евродепутатът Манфред Вебер, заместник-председател на Европейската народна партия, заяви, че партията му иска нови избори в България. "Първоначалните решения на правителството са дълбоко тревожни", каза Вебер. "Свидетели сме на ясен пример за липсата на демокрация, няма върховенство на закона. ЕНП ще помогне за връщането на върховенството на закона обратно в България", добави той.

Евродепутатът Клод Мораес от Прогресивен алианс на социалистите и демократите, отбеляза, че дискуцията трябва да се разшири и да включи подозренията за подслушванията в миналото.

Евродепутатът Илиана Йотова (ПАСД) попита Вебер какво право имат той и неговата партия да застават срещу законноизбраното българско правителство, волята на българския народ и да искат предсрочни избори. Тя обясни, че в момента не съществува конструктивна опозиция в българския парламент, в резултат на решението на ГЕРБ и Бойко Борисов да не участват в заседанията. Йотова каза още, че демократичното и законноизбраното правителство от страна на българските граждани всъщност не се поддържа от партията на Волен Сидеров „АТАКА". Единствената вина на АТАКА е, че нейните представители ходят да работят, а тези от ГЕРБ остават извън парламента.

На Вебер бе напомнено, че когато Борисов беше на власт, той си сътрудничеше в продължение на две години с АТАКА, а от ЕНП никога не изкоментираха, нито изискаха обяснения от ГЕРБ в парламента.

Евродепутатът Фелиз Хюзмеинова (АЛДЕ) заяви, че България има активен парламент, законите се прилагат, и че предизборните кампании се водят по демократичен и прозрачен начин. Тя заяви, че Борисов е този, който пръв е поискал подкрепата на АТАКА, когато беше министър-председател.

Евродепутатът Слави Бинев (Eвропа за Свобода и Демокрация) отбеляза, че през последните 4 години е имало арести на хора, изразяващи своето несъгласие в България и поиска от ЕНП да обясни защо са запазили мълчание тогава.

Евродепутатът Милан Звер (ЕНП) също така потвърди, че когато българските граждани излязоха на улиците, за да протестират срещу правителството на ГЕРБ, никой в Европейския парламент не каза нищо.  http://www.cross.bg

 


Сходни връзки

Дебатите в ЕП срещу ГЕРБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди