изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:10 EEST
РОЛЯТА НА ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЗА МЕН Е СВЪРЗВАЩО ЗВЕНО МЕЖДУ ОБЩИНИ И ЦЕНТРАЛНА ВЛАСТ    
Интервюта Пред НДТ областният управител на Добрич Недко Марчев. С него разговаряме за проблемите на областта и възможностите за развитие.

 

КРАТКА ВИЗИТКА

Недко Марчев е завършил зооинженерство във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина - гр. Стара Загора, както и магистратура по мениджмънт в Икономически университет - Варна. Работил като зооинженер в различни служби и фирми. Зодия Овен – роден на 7 април, определя себе си като класически представител на зодията, но същевременно и като консенсусна личност. От позицията, на която е в момента, заявява, че е готов и с рогата напред да отстоява интересите на област Добрич: „Точно тази черта на характера в миналото ми е навличала и неприятности, но не се отказвам, когато знам, че е в интерес на хората“.

Недко Марчев има зад гърба си богата практика като администратор и смята, че опитът му като общински съветник и председател на Общински съвет ще му бъдат от полза в диалога с общини и съветници в областта. „Това, което ме води и в работата ми, и в партията, е да развивам и работя за това, което ни обединява, а не да задълбочаваме различията си“ – казва Марчев.

Семеен е, баща на дъщеря. Всеки ден пътува от родния си град Генерал Тошево до работното си място и обратно. Обича да си почива най-вече в семейна обстановка, предпочита тишината. Сред хобитата му освен агрофитнеса /както сам нарича работата в домашната градина/ е и четенето.

 - За почти две седмици, които вече имате зад гърба си като Областен управител, кой е най-големият проблем на област Добрич?

- Не може да бъде откроен само един. Проблемите са тези, с които много пъти сме се сблъсквали всички. Всички ги познаваме и многократно сме ги коментирали - липсата на работа; инфраструктура, която определено трябва да бъде възстановена; липсата на вода - един много сериозен проблем не само за град Добрич, а и за цялата област.

- Факт е, че област Добрич обикновено е малко встрани от фокуса на правителствата. Какво ще направите като Областен управител на Добрич, за да фокусирате вниманието на правителството върху областта?

- Аз вече неколкократно заявих и споделих, че това, което ще се постарая и което наистина се надявам да се случи, е, да намеря общ език с всички народни представители, които са от нашия регион. Да работим заедно по определени въпроси и по възможност наистина да търсим тяхната помощ за решаване на точно тези проблеми, които изведохме и като приоритети.

Бих споменал, че се надявам на добро взаимодействие и с моите предшественици. Убеден съм, че всеки е допринесъл според възможностите си за развитието на областта, но сегашният период е малко по-различен. Имам предвид, че заедно с последните двама мои колеги, работим във време, когато европейските фондове дават благоприятна възможност и добри перспективи пред областта. Сега имаме вече и зам.-министър от нашия регион, надявам се изключително и на неговата подкрепа, за да можем да преодолеем една част от проблемите.

- Готов ли сте в качеството си Областен управител да подпомогнете с експерти при нужда общини, които имат недостатъчен капацитет при разработка на проекти по европейските програми, защото в голямата си степен именно общините са бенефициенти за финансиране със средства по програмите на ЕС?

- В много скоро време планирам да проведа среща с кметовете на общини, в това число и среща в Областна администрация, където точно тази проблематика ще дискутираме - работата по проекти. Дали ще има такива общини, на които да се обърне повече внимание, според мен, критерият за всички ще е еднакъв… Общините, които работят по повече проекти имат нужда от помощ и моята функция я виждам по-скоро като човек, който помага в реализацията на идеите и проектите. Ако успеем в тази насока и общините започнат по- успешно да осъществяват тези дейности и направят по-добра средата, това няма как да не рефлектира върху областта и да не повлияе положително. Аз виждам своята роля като свързващо звено между общините и централната власт. Според мен, това, което се „прескачаше“ от моите предшественици, може би не са обръщали достатъчно внимание, но мисля, че това е един от съществените моменти, с които Областна администрация може да помага.

- Вие сам посочихме, че проблемът с водата в областта е един от най-сериозните. Общините работят проекти за водни цикли, но те обхващат водопроводи и канализация само в населените места, а магистралните водопроводи, които довеждат водата по населените места? Самото дружество пък не е в състояние само да инвестира в подмяна. Ще поставилите ли В и К проблемите на Добрич пред правителството и ще се опитате ли да привлечете държавни средства за подмяна на амортизираната водопреносна мрежа?

- Определено за региона това е може би един от най-важните проблеми. За мен, коментарът, че цената на водата при нас е толкова висока, заради факта, че имаме помпажна вода, не е много точен. Тя е такава, защото имаме големи загуби. Определено стряскащо е, че има места, където загубата е 90 %. Няма нормална логика, която да го приеме. Необходими са сериозни усилия в тази посока, за да се намалят водозагубите, за да може постепенно да се стигне до по-нормални цени. Това, че водните цикли са стигнали до определено равнище и се надявам наистина да се финализират на редица общини - Добрич, Балчик, Тервел, Генерал Тошево, е важно, защото по този начин ще се даде възможност за подмяна на един голям процент на тръбите за водоснабдяване. Това е едно от нещата, по които трябва да се работи и наистина мислим вече за решаването му и предприемането на действия и мерки. Ще поставим въпроса и ще настояваме.

- Два са основните приоритети в икономически аспект за развитието на област Добрич - земеделие и туризъм. Това обаче са сезонни дейности. Ще работите ли в посока привличане на инвеститори за разкриване на преработвателни предприятия в региона, което от една страна ще повиши заетостта, ще се премине към целогодишен цикъл на заетост, и не на последно място - ще се увеличи добавената стойност в региона?

- Това за мен е един от правилните пътища - развиване на предприятия от леката промишленост със суровините, които ние произвеждаме, ще създадем възможност по-голяма част от принадения продукт да остава в региона. Туризмът като отрасъл може да послужи като локомотив за точно такива продукти, които да се ползват от този бранш. Това е един от резервите, които могат да бъдат полезни, като в никакъв случай не бива да се забравят и други варианти и възможности, но времето ще покаже накъде да насочим усилията си. Много ми се иска да не се опитваме да се хващаме с много неща и да не стигнем доникъде. Нека са по-малко, но наистина да се реализират.

- С какво смятате да събудите интереса на инвеститори към региона?

- С това, което имаме - продукция в растениевъдството, надявам се, че с времето ще се увеличи продукцията и в зеленчукопроизводството и животновъдството. Другото, което имаме - наличие все пак на жп транспорт; голяма част от населените места се газифицират. Не на последно място е добрата комуникация и близостта с пристанищата във Варна, и в Балчик, което не е маловажно. Така че всеки бизнесмен, когато си прави бизнес анализите нека прецени, да има предвид и наличието на работна ръка, и да предпочете нашия регион.

- Един от проблемите на областта е свързаността със София и липсата на нощен влак до столицата. Правителството на ГЕРБ извади летището в Балчик от активите на военното министерство и промени статута му в граждански. Какви действия ще предприемете за връщането на нощния влак и респективно, доколкото е във възможностите Ви - областта да се сдобие и с гражданско летище?

- Що се отнася до влака - аз помня още самото начало - 1992-93 г., когато дори лично аз участвах в протести срещу спирането на нощния влак. Но сега, към настоящия момент, спирането му е по-скоро икономически факт и проблемът идва по-скоро от това. За да може да издействаме и да направим така че отново да го имаме, трябва да намерим някаква добра ефективност. Няма да се откажем от тази придобивка, ще се стремим да я възстановим, но тя все пак ще бъде свързана с чисто икономически показатели. Ще видим и как точно ще върви оздравяването на самия транспорт като такъв, но определено имам надежди, че ако се даде възможност на сегашния министър да поработи, струва ми се, че ще се намерят резерви за съживяването на жп транспорта. Що се отнася до летището в Балчик на този етап процедурата е спряна. Явно, че първоначалните замисли не са били достатъчно добре икономически  подплатени, но така или иначе в перспектива ще се търси вариант и не само за балчишкото летище. В това число и за летището в Добрич може да се мисли и тези бази да влязат в употреба. За мен е по-важно да се намери по-скоро едно добре обосновано икономическо решение, а ако е в интерес на общините в областта - това ще е най-добре.

- Стана вече дума, че ще се работи за разкриване на филиал на Аграрния университет. Докъде са стигнали огледите на имоти държавна собственост?

- На този етап съм доволен, че освен желанието на нашите съграждани в града да има такъв филиал, същото желание заявява и министърът на земеделието и храните и един от заместниците му. Това определено ни дава малко повече шансове тази дългогодишна идея да бъде реализирана, дано да имаме време да го направим. Не на последно място имаме още няколко дадености, които би трябвало да се имат предвид - това че ДЗИ се намира тук и лабораториите му са също тук - повечето са в града, има варианти, в които да се обсъдят и сгради за общежитие - едновременно и в самия ДЗИ, където има сгради, които могат да бъдат ремонтирани. Всичко това дава плюсове, за да може да бъде разкрит един такъв филиал и наши деца да започнат да учат тук. Това ще е бъде полезно за региона. Не говорим, че тези младежи ще увеличат приходите в региона, това за мен е по-малката полза, а по-голямата е, че се дава шанс на младите хора да останат в региона. За мен това е голямата инвестиция.

- Поехте поста в трудно време. Днес дори /б.а. - вчера/ има протест, този път срещу депото в Стожер. Вашето становище?

- Нормално е, когато има недоволство от нещо, хората да го изразяват чрез протест. Добре е да се помисли и да се потърси един трезв отговор - доколко имат основания протестиращите. Дали ако протестът доведе до спиране на изграждането на депото - това ще е добре за региона. На тези въпроси трябва да се намери баланс.

- В качеството на Областен управител, ще настоявате ли за децентрализация?

- Конкретно по този въпрос мога да заявя, че трябва регионалните структури да имат повече отговорности, докато в центъра - проблемите по места убягват.

- Заявихте, че искате да работите заедно с всички депутати от региона. Докъде стигнаха разговорите Ви с тях?

- Знаете, бе проведена среща с народните представители от Коалиция за България. В момента съм в процес на разговори с депутатите от другите партии. Възнамерявам да ги поканя на една обща среща, дори  това да отнеме повече време, но е добре и шестимата народни представители от област Добрич да обединят усилията си по определени въпроси, например В и К, защото това е в интерес на хората от региона, включително на техните избиратели. Би било добре, всеки да работи за решаването му с възможностите на своята парламентарна група. НДТ

 


Сходни връзки

РОЛЯТА НА ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ЗА МЕН Е СВЪРЗВАЩО ЗВЕНО МЕЖДУ ОБЩИНИ И ЦЕНТРАЛНА ВЛАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди