изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:21 EEST
ЗА СРИВ НА ЦЕНИТЕ НА ЗЪРНОТО АЛАРМИРАТ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ    
ЗемеделиеНа много под очакваните от земеделските производители цени стартира тази година изкупуването на пшеницата, алармираха пред НДТ земеделски производители от областта. Те съобщиха, че в началото на жътвената кампания офертите са били 330 лева за тон, сега вече те са понижени на 320 лева, като цената продължава да пада.

Ние не можем да си обясним защо цената пада, търговците също не могат да ни дадат информация, обясниха производители. И припомниха, че миналата година ситуацията беше съвсем различна. Тогава „на зелено” пшеница се изкупуваше по 370-380 лева за тон, а след това  цената стигна до 470 лева. Сега очакваме цена поне от 400 лева за тон, за да продаваме, тъй като все пак средства са необходими – за горива, имаме и кредити, обясняват фермери.

448 кг от декар е средният добив от пшеница в Добричка област, сочат данните на земеделската служба. До момента са пожънати малко над 20% от засетите през есента 1 млн. 184 хил. дка. Най-високи са добивите в община Добричка, където се прибират по 526 кг от декар, а най-ниски – в община Крушари – 360 кг от декар. В четири от осемте добруджански общини ечемикът вече е ожънат при среден добив от почти 400 кг от декар, съобщи АГРО.БГ.
Проблем при прибирането на хлебното зърно се оказват поройните дъждове преди броени дни. В Добричка област се изсипаха от 60 до 120 литра дъжд на кв. м и това затруднява жътвата оттук нататък. Според Иван Йорданов, председател на ЗК „Приморец“ в село Тюленово, валежите няма да се отразят на качеството на пшеницата. През тази година в кооперацията отчитат с 20-25% по-ниски добиви в сравнение с миналата година. От 1100 дка с ечемик Иван Йорданов е прибрал малко над 500 кг среден добив, докато през лятото на 2012 г. – до 630 кг от декар. Резултатите при пшеницата сега са същите.
По-сериозен проблем както за земеделската кооперация в Тюленово, така и за фермерите от цяла Добруджа се оказва ситуацията на зърнения пазар. Подобен срив от над 100 лева за тон зърно не се е случвал през последните десетилетия, коментират те. В момента търговците дават по 330 лева за тон ечемик, докато през миналата година ЗК „Приморец“ е търгувала ечемичното зърно за 435-450 лева за тон. Сега цената на пшеницата се е сринала до 300-310 лева за тон, докато само преди година е била по 450 лева за тон. Като една от причините за подобен драстичен спад Иван Йорданов посочва очакваната добра реколта в страните от Черноморския басейн /Русия и Украйна/, които са сериозни участници на пазара. Надежда за производителите дават пролетните култури. В момента състоянието на посевите от царевица и слънчоглед в кооперацията в Тюленово е отлично и още един дъжд ще гарантира добри добиви наесен.
НДТ/АГРО.БГ

 


Сходни връзки

ЗА СРИВ НА ЦЕНИТЕ НА ЗЪРНОТО АЛАРМИРАТ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗА СРИВ НА ЦЕНИТЕ НА ЗЪРНОТО АЛАРМИРАТ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ
Автор: Anonymous да 2013-07-05 @ 19:48 EEST
Някой хора май са пишман търговци. При хубава реколта е нормално цената да е ниска. Добре е че този пазар се регулира от международните икономически порядки. Не е като с бизнеса  с цветята по 8-ми март. :)))
 

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди