изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:21 EEST
КС отхвърли иска на ГЕРБ за касиране на изборите    
Ред и сигурностКонституционният съд отхвърли искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за обявяване изцяло за незаконни изборите за народни представители, произведени на 12 май 2013 година, става ясно от съобщение на сайта на съда.

Искането за касиране на изборите заради нарушения в деня за размисъл и в избирателните секции в чужбина бе внесено от ГЕРБ.

На 16 май 2013 г. партия ГЕРБ обяви, че ще иска касиране на изборите за 42-ро Народно събрание, проведени на 12 май. Мотивът бе сериозното нарушение на закона в деня за размисъл. От Централната избирателна комисия обаче обявиха, че няма никакви законови основания да налага санкции и да констатира, че има нарушения в деня за размисъл. Според ЦИК - не е констатирана предизборна агитация в събота.

Решението ще бъде публикувано утре. Към него има едно особено мнение на съдията Благовест Пунев и три становища на съдиите - Кети Маркова,Анастас Анастасов и на Румен Ненков, предаде БНР.

Решението е взето с 11 на 1 гласа, като особено мнение е имал единствено Благовест Пунев. Основният аргумент на съдията да гласува "против" бил, че с колегите му не са се разровили достатъчно в случая с бюлетините в Костинброд.

КС не е касирал вота, тъй като не е намерил толкова фундаментални нарушения, които биха опорочили изборите в цялата страна. Дори и да се намерят такива например в Турция, те биха променили само разпределението на 2 или три мандата.

Според съдиите медийните репортажи и изяви в деня за размисъл не са агитация и не са опорочили вота.

http://www.standartnews.com

 


Сходни връзки

КС отхвърли иска на ГЕРБ за касиране на изборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди