изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:04 EEST
Сблъсъци между протестиращи и полиция имаше в 28-мия ден на протести срещу кабинета Орешарски (ОБЗОР)    
НовиниСофия. Сблъсъци между протестиращи и полиция имаше в 28-мия ден на протести срещу кабинета Орешарски. Тази вечер участници в протеста в столицата на няколко пъти влязоха в конфликт с полицаите на различни места по пътя на своето шествие. По данни на полицията обаче шествието в София е преминало без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред.

Вечерният протест се събра към традиционния си час около 18.30 часа пред Министерски съвет. Около 3500 души са били събралите се участници на ларгото пред Министерски съвет малко преди 20.00 часа.
Още в началото мъж се опита да спре лек автомобил по бул. „Цар Освободител” в началото на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски. Инцидентът е станал около 18.30 часа. Един от протестиращите е опитал да спре автомобил, шофьорът не спрял, блъснал човека, завлачил го няколко метра. Човекът е бил с леки охлузвания, не е пострадал сериозно. От полицията съобщиха, че шофьорът, предизвикал инцидента, не е служител на МВР. При друг инцидент полицията задържа група от четирима младежи пред Министерски съвет. Те бяха отделени от протестиращите, а представител на полицията заяви, че останалите протестиращи не ги желаят. Протестиращите останаха пред сградата на МС докъм 20.00 часа, скандираха, освиркваха. Движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков” към площад „Независимост” беше блокирано. След това те тръгнаха в посока на Народното събрание, скандираха „оставка” и носеха плакати с надписи „Лустрация”, „Българската прокуратура на пост”, „Колко още хора са достатъчно”, „Върви си с мир”. Сградата на парламента беше обградена от метални заграждения и полицаи. На железните заграждения имаше окачен голям макет на пчела, направен от картонени чаши от кафе, а над макета е поставена плюшена играчка пчела.
Този път протестното шествие в София промени маршрута си и реши да тръгне по бул. „Васил Левски” към паметника „Левски”.
Тук те на два пъти влязоха в конфликти с полицаите - протестиращите се опитваха да пробият кордон от полицаи на кръстовището на ул. „Оборище” и бул. „Васил Левски”. Част от участниците в шествието бутаха полицаите, които ги изтласкваха назад. Няколко протестиращи се опитаха да се сбият с полицията и да достигнат до храм-паметника "Александър Невски". В района имаше разположени микробуси и коли на полицията. За втори път се получи конфликтна ситуация на ул. „Московска” при кръговото кръстовище на пл. „Васил Левски”.
Един от участниците, който бе най-отпред, носеше табела с надпис „Обозначена зона е зоната за сигурност около сградите по алинея 2, която обхваща не по-малко от 5 и не повече от 20 метра от съответната сграда” – текст от Закон за събранията, митингите и манифестите.
Протестиращите се опитаха да влязат в Ботаническата градина на Софийския университет, като група от тях успя да влезе, а полицията се намеси и успя да задържи останалата част да не нахлуят в градината. По целия бул. „Васил Левски” полицейското и жандармерийското присъствие беше изключително засилено. Протестиращите счупиха табелата на заведението на градината, както и част от оградата му. Те скандираха „мафия” и „оставка”. Протестното шествие след това се придвижи по бул. „Княз Александър Дондуков” и се раздели на няколко групи – една част се върна пред Министерски съвет, друга част продължи към Народното събрание. Броят на протестиращите започна да намалява. Пред Народното събрание обачи група от протестиращи се опитаха да премахнат загражденията и да преминат зад тях. Един човек дори успя да премине и беше отведен от полицията. Няколко души хвърлиха кутийки от бира. Голяма група от протестиращи срещу правителството скандираха „оставка”. Част от тях се отправиха към Орлов мост. На паветата пред Народното събрание имаше поставена кутия, на която пишеше „Предложения за нов Изборен кодекс”.
В района имаше засилено полицейски присъствие и части на жандармерията. Напрежението пред Народното събрание беше овладяно. Протестиращите скандираха „оставка” и „червени боклуци”, без да влизат в конфликт с полицията, която ги призова да спазват обществения ред и да не преминават загражденията. На мястото, на което бяха махнати железните заграждения пред сградата на парламента, има двойна верига от полицаи. Протестът в столицата продължава и към този час.
На контрапротест пред НДК към 18.00 часа се бяха събрали около стотина, предимно възрастни участници.
Малобройни протести се проведоха и в още няколко града на страната. Около 50 души излязоха на площада в Ямбол, за да се присъединят към протестите срещу кабинета „Орешарски”. Над 20 души протестираха доста шумно в Бургас. Почти всички носеха със себе си звънци, камбанки, свирки, вувузели и дори кречетала. Без традиционното шествие протече днешният протест срещу правителството в Пазарджик. Около 50 души протестираха тази вечер в центъра на Пазарджик. Протест имаше и в Пловдив.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Сблъсъци между протестиращи и полиция имаше в 28-мия ден на протести срещу кабинета Орешарски (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди