изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:47 EEST
ЧРЕЗ МИГ ОБЩИНА ДОБРИЧКА ОЧАКВА ДА УСВОИ БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ В РАЗМЕР НА ОКОЛО 1 100 000 ЛЕВА    
Интервюта Дико Иванов – зам.-кмет  „Финансово-стопански дейности" в Община Добричка

- Г-н Иванов, Община Добричка е най-големият бенефициент на МИГ Добричка. Какви проекти, по които тя е бенефициент, са депозирани и се разработват?

-  Община Добричка е бенефициент по две от мерките за кандидатстване към Стратегията за местно развитие на МИГ Добричка. Това са Мярка 321 – Основни услуги на населението и икономиката в селските райони, и Мярка 322 – Обновяване и развитие на населените места. Тук бързам да кажа, че на 3 юли 2013 г. бе сключен първият договор между ДФ „Земеделие” и Община Добричка за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 103 095,43 лева за изграждане на спортна площадка в село Стожер. На 8 юли 2013 г. се разписа втория договор за изграждане на детски площадки и ландшафтно оформление на парково пространство в селата Одърци, Смолница и Дончево на стойност 111 745,07 лева. Третият общински проект за изграждане на детски площадки и ландшафтно оформление на парковото пространство в селата Божурово и Стефаново на стойност 71 529.86 лева получи официално одобрение  и екипът ни очаква подписването и на следващия договор. През април 2013 г. бяха внесени проектни предложения за изграждане на спортни площадки - в село Победа е на стойност 115 198 лева, а в село Карапелит – на стойност 149 862 лева. Освен това, са внесени и проектни предложения за изграждане на детски площадки в парковото пространство на селата Плачи дол и Бенковски на обща стойност 92 516 лева. В момента работим по подготовката на проектни предложения за изграждане на детски площадки в селата Паскалево, Ведрина, Ловчанци, Бранище, Фелдфебел Дянково и Стефан Караджа на стойност 370 000 лева. Те са по мярка 322 – Обновяване и развитие на населените места. Работим и по подготовката на проектно предложение по мярка 321 -  Основни услуги на населението и икономиката в селските райони, като проектът е за благоустрояване на парковото пространство на Дома за възрастни хора с деменция в село Опанец, а стойността е 80 000 лева. Надявам се, след реализацията на всички тези наши намерения, да бъде усвоена безвъзмездна финансова помощ в размер на около 1 100 000 лева.

-Проектите, които е депозирала и подготвя Община Добричка за реализиране на Стратегията за местно развитие, как ще се отразят на територията на общината?

-  Още при изготвянето на Стратегията за местно развитие, в чието обсъждане участваха много активно представители на бизнеса, неправителствени организации и на общинската администрация, успяхме да обхванем всички най-важни проблеми, която стоят за решаване на територията на нашата община. Приоритет на стратегията са дейности, насочени към развитие на селския район, който се покрива от Община Добричка. Смятам,че поради тази причина Стратегията за местно развитие за територията на МИГ Добричка беше класирана и одобрена за финансиране,и бе дадена възможност да стартира своята дейност, наред с още 16 общини, още през октомври 2011 г. Стойността на договора, който беше подписан между МИГ Добричка,  Министерството на земеделието и храните И ДФЗ – Разплащателна агенция е на стойност 3 220 000 лева. При подбора на проектите, с които Община Добричка кандидатства пред МИГ, ние сме се съобразявали основно с допустимите дейности по мерки 321 и 322, основно в частта, която касае публичната общинска собственост – подобряване на съществуващи центрове за културни услуги, на центрове за отдих, за свободно време и спорт, рехабилитация на обществени зелени площи – паркове, градини и детски площадки. Както виждате, нашите усилия са насочени точно в тази посока. Считаме, че населените места от общината се нуждаят от такива инвестиции и чрез МИГ Добричка се надяваме да ги реализираме.  Тук е мястото да кажем,че през целия период на подготовка на проектите сме получавали своевременно експертна помощ от екипа за управление на МИГ Добричка,за което им благодарим.

 

- При анализа на въздействието на Стратегията за местно развитие върху територията на МИГ Добричка, който бе извършен от външна фирма, бяха констатирани пречки от нормативен характер, които не позволяват предприемаческата активност да се възползва от възможностите на общинския поземлен и сграден фонд и да даде благоприятно въздействие при прилагането на СМР на територията. В тази връзка бе дадено предложение сроковете в Наредба № 4 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество на Община Добричка да бъдат променени на до 10 години в случаите, когато става въпрос за кандидатстване с проект за реализиране Стратегията за местно развитие на МИГ Добричка. Има ли стъпки в тази посока?

- Своевременно сме реагирали на дадените препоръки при анализа на изпълнението на Стратегията за местно развитие. На сайта на Община Добричка вече е качен проект за промяна на Наредба №4, касаеща периода за отдаване имотите общинска собственост, съответно публична и частна. Предложението е досегашният срок, който бе „до 5 години”, да бъде удължен на „до 10 години”, каквато възможност дават Законът за собствеността и ползването на земеделските земи и Законът за общинската собственост. Считам, че това наше предложение ще бъде прието от Общинския съвет. То ще бъде разгледано, най-вероятно, на предстоящата в края на юли сесия. След това на бъдещите търгове за отдаване на земеделска земя за стопанската 2013-2014 година, както и за следващите години, ще можем да осигурим възможност за наемане на земя от потенциални бенефициенти на МИГ Добричка.

Може би, в тази връзка е време да осъществи дебатът в Общинския съвет за обсъждане на промени в Наредба №4 по отношение на това да се осигури възможност на повече хора да имат достъп до общинския поземлен фонд. Имам предвид  земеделски стопани с малко земя, начинаещи фермери, млади фермери и т.н.   Защото, това е пътят, по който общината може да помогне на част от жителите си.

- Ще се реши ли проблемът, доколкото има такъв, който касае читалищата, за да могат те също да кандидатстват с проекти пред МИГ?

- В ход е процедура за предоставяне за стопанисване и управление на част от читалищния сграден фонд на читалищните настоятелства. Средствата, които са нужни за поддръжката и осигуряване на нормалната дейност на читалищата, са сериозни. Общината  досега винаги е проявявала отговорност към този свой ангажимент. Общинския съвет вече взе няколко решения за предоставяне за стопанисване и управление на сградите на читалища на територията на общината на читалищните настоятелства. Оттам нататък всичко е в ръцете на читалищните настоятелства, на читалищните секретари и тяхната активност, за да могат  да кандидатстват и получат безвъзмездна финансова помощ.

 


Сходни връзки

ЧРЕЗ МИГ ОБЩИНА ДОБРИЧКА ОЧАКВА ДА УСВОИ БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ В РАЗМЕР НА ОКОЛО 1 100 000 ЛЕВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди