изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:04 EEST
ДАНС публикува част от делото „Галерия"    
Новини Държавната агенция Национална сигурност публикува разсекретерна част от делото „Галерия", при което бяха подслушвани журналисти и политици. Скандалът избухна в края на 2008 г., но досега нямаше яснота какво съдържа разработката.

На страницата на ДАНС са публикувани 30 броя документи, възлизащи на 46 страници от нея. Те са декласифицирани още преди време. Цялото дело е в обем от четири тома. Публикуването на документите става след искане на в. „Сега" по Закона за достъп до обществена информация.
Публикуваните документи съдържат мотивите за започване на делото, искания за разпечатки от мобилни оператори, както и исканията и разрешенията за използване на СРС. Последните страници са мотивите за прекратяване на делото, след изтичане на информация за съществуването му. Общо материалите по делото са четири тома.

„Делото „Галерия" е открито в дирекция „Сигурност на ДАНС" на 12.08.2008 г. по разпореждане на тогавашния председател на службата Петко Сертов. По делото е работено в периода август-септември 2008 г. ", пишат в прессъобщението от агенцията.

В хода на разработката оперативните работници установяват връзки между журналисти, депутати, бивши и настоящи служители от сектора на сигурността. Предполага се, че по различни канали от ДАНС изтича информация от служители на агенцията, която се публикува в някои печатни и интернет - издания.

„Първоначалните данни, послужили като основание за откриване на делото, не се потвърдиха. Поради това отпада необходимостта от водене на делото", пише в предложението за закриването му.

Във връзка с публикации в медиите за прилагани по ИД „Галерия" специални разузнавателни средства, през м. септември-октомври 2008 г. е извършена проверка на оперативния отчет и използваните СРС в дирекция „Сигурност на ДАНС", се казва още в съобщението. Уточнено е, че проверка на вътрешно ведомствената комисия не е открила нарушения при прилагането на СРС.

В края на 2008 г. Софийска военноокръжна прокуратура отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер от страна на служители на ДАНС при откриването и воденето на ИД „Галерия". Делото е архивирано на 09.06.2009 г.

През м. септември 2009 г. делото е предоставено на Комисията за контрол на ДАНС към 41-то Народно събрание и е върнато в ДАНС през м. октомври 2009 г. Същия месец делото е предоставено на Софийска градска прокуратура и е върнато в ДАНС през м. юни 2013 г.

Част от информацията в публикуваните документи, представляваща специфични признаци, позволяващи идентификация на лица, или данни за структурни звена на ДАНС, е заличена в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация", се казва още в съобщението на ДАНС. http://www.standartnews.com

 


Сходни връзки

ДАНС публикува част от делото „Галерия" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди