изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:22 EEST
СЕЛО СТОЖЕР – ВРАТАТА НА ЗЛАТНА ДОБРУДЖА    
ИнтервютаСело Стожер е едно от най-големите и благоустроени села в Добричка област. Намира се на 15 километра от град Добрич по пътя за град Варна. В миналото се казва Баладжа, което означава „медено село”. Сегашното си наименование  получава през 1942 година. „Стожер” е център на харман. Селото съществува от 1777 г. От него започва същинската добруджанска степ. То е „вратата” на Златна Добруджа. Жителите на селото по постоянен адрес са 1600, а през лятото то наброява 2000 души. Разговаряхме с кмета на селото Венцислав Недков:

-      Г-н Недков, направете, моля Ви, кратка снимка на село Стожер днес?

-      През последните години обликът на селото коренно се промени. Съществува ли добро взаимодействие на кметството на населеното място с ръководството на Община Добричка, нещата се получават в положителна посока. През 2010 година по програма за енергийна ефективност бяха цялостно обновени и модернизирани детската градина и читалището по проекти на Община Добричка, които са на стойности съответно 564 745 лева и 215 032 лева. По строителната програма на общината бе извършено благоустрояване пред читалището, което включваше подмяна на тротоари и изграждане на нови алеи, изкърпване на улици. Освен това е изграден нов покрив на здравната служба, на Домашния социален патронаж, както и нова автоспирка на центъра, извършен е и ремонт на кметството. Цялостно е реставриран църковният храм, като средствата са дарени от родения в селото Михаил Пенев Михайлов. За ремонта той е предоставил 60 000 лева. За последните четири години Община Добричка е инвестирала в село Стожер над 1 200 000 лева, факт, който показва, че за село, което е с преобладаващо младо население, се мисли позитивно.   

-      Какви са нерешените проблеми към днешна дата?

-      Има и много нерешени проблеми. Такива, за които трябва да се потрудим и поизпотим, за да бъдат решени. Много от улиците не са в добро състояние. Другите проблеми са свързани с нередовното водоподаване, нарасналата престъпност и увеличената безработица. През тази година предстои да се асфалтира улица „Витоша”, която свързва центъра с гробищния парк, както и благоустрояване на площада пред кметството с подмяна на тротоари и изграждане на нови алеи. Освен това, ще бъде цялостно ремонтирана спортната зала на училището и изграден младежки клуб. С гордост мога да заявя, че за село Стожер се спечелиха два европейски проекта и започна тяхното реализиране. Първият е на МИГ Добричка по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката на селските райони”. Бенефициент по него е Община добричка. Проектът „Чрез спорт по-здрави и енергични в Община Добричка” е на стойност 104 220 лева. По него ще бъде изградено комплексно съоръжение с изкуствено тревно покритие и осветление, оборудвано за спортовете тенис на корт, волейбол и баскетбол. Вторият проект е одобрен след провеждане на конкурс на МОСВ и ПУДООС „За чиста околна среда – 2013 г.” на тема „Обичам природата и аз участвам”. По него ще се изгради детска площадка и място за отдих в центъра на селото. Всичко това се прави, за да превърнем село Стожер в по-привлекателно място за живеене, най-вече за младите хора и подрастващото поколение.  

-      Каква е социалната и образователна инфраструктура в селото?

-      Разполагаме с училище до осми клас, в което учат 120 ученика. Детската ни градина е с 80 деца. Имаме здравна служба, която е оборудвана с лекарски и зъболекарски кабинети. Домашният социален патронаж изхранва над 50 човека на преклонна възраст. Читалище с библиотека, два пенсионерски клуба, църква и футболен отбор има още село Стожер.

-      Има ли млади хора в село Стожер?

-      В село Стожер има много млади хора. Правим всичко най-вече за тях, за тяхното развитие. В момента разполагаме със стадион. Имаме и отбор, който миналата година стана областен първенец, дори се класирахме за В група, но не ни достигнаха средствата, за да продължим в по-горна група. Тази година завършихме на второ място в областта. Тази година направихме основен ремонт и на спортната зала на училището. С новия проект, който се финансира чрез МИГ Добричка, на съществуващата спортна площадка, която е занемарена от 30-40 години години,  ще се изградят нови съоръжения. Ще задоволим потребностите на младите хора с изграждането, както на спортната площадка по проекта, който е по СМР на МИГ Добричка, така и с детската площадка, която предстои да се изгради по ПУДООС. Те ще бъдат в съседство – спортната площадка – зад читалището, а детската площадка – между читалището и кметството. Освен това, пред кметството, ще се направи цялостна подмяна на тротоарната настилка за 53 000 лева, ще се оформят и алеи, центрове за отдих. За да се получат нещата, задължително е да има добро разбирателство с община Добричка, с ръководството й. Все пак те са първостепенни разпоредители с бюджета, а кметството е второстепенен разпоредител. За мен е удоволствие да спомена, че от първите четири проекта, които чрез МИГ Добричка са одобрени от ДФ «Земеделие», два са за Стожер - "Чрез спорт по-здрави и енергични в община Добричка" на Община Добричка и на Христо Недков – за закупуване на земеделска техника и система за капково напояване.

-      Г-н Недков, земеделското движение в България в организирания си вид е стартирало точно от село Стожер. Какво е състоянието на земеделието в селото днес?

-      Днес отново земеделието е основен поминък за селото. Землището на село Стожер включва и селата Дебрене и Соколник, е може би, едно от най-големите – около 56 000 декара. Развива се основно интензивно земеделие – житни култури, царевица, слънчоглед. От две-три години се отглежда и лавандула. Имаме и две овощни градини – едната е на входа на селото, а другата е малко по-встрани. И двете са с ябълкови насаждения. Имаме и няколко по-големи земеделски производители, които се занимават със зеленчукопроизводство – отглеждат картофи, зеле. Освен че в селото е представен целият сектор „Растениевъдство”, в Стожер има и кравеферма, в която частен земеделски производител отглежда около 100 крави. Повечето от младите хора в селото са ангажирани в сектора на земеделието.

-      Освен в земеделието, какви други браншове осигуряват препитание на стожерци?

-      Село Стожер се намира на кръстопът – между Добрич и Варна. Много от младите хора, които са около 50 на сто от населението му, работят в строителството – в курортите Албена, Златни пясъци, Варна, Добрич. Доскоро в селото имаше и шивашки цех, в който бяха ангажирани около 40 души, но в момента поради липса на поръчки е затворен. В него за софийска фирма се шиеха дрехи на ишлеме за Германия.

-      Увеличават ли се жителите на Стожер напоследък, има ли чужденци-заселници, раждат ли се деца?

-      В селото има доста английски семейства, както и руски, но тяхното пребиваване е периодично – през летните месеци. Но, най-важното е, че село Стожер е от малкото български села днес, които могат да се похвалят, че се раждат деца. От началото на годината четири бебета са проплакали. Показателно е, че в детската градина има 80 деца, от които едно от село Дебрене, две деца са от Варна, тъй като родителите им са на работа в Добрич, а живеят във Варна и оставят децата на детска градина в Стожер. Другите 77 деца са от Стожер.

-      Село Стожер освен с раждането на деца, може да се похвали и с успешни самодейни състави. На 5-ти януари в предаването "Иде нашенската музика" по БНТ гостуваха големите победители от "Фолклорен извор" 2012 - женска певческа група за народни, автентични песни от село Стожер, Добричко.Те показаха пъстротата на северна България с техните песни, танци и автентични носии. Тяхното пеене е характерно за добруджанския край. Песните са бавни, придружени с леки поклащащи движения, които символизират силата на добруджанската земя. Разкажете повече за самодейците на село Стожер!

-      Доскоро имахме три самодейни състава. Единият – Коледари, който е само от мъже, се разпадна, но се надяваме, че това е временно. Другите два самодейни състава са женски. Единият, който е към читалището, преди две години спечели златен медал на събора на българското народно творчество „Копривщица”, на събора в село Дебрене „Песни и танци от слънчева Добруджа” винаги е на първите места и получава медал. Тази година по покана на българската общност бяхме в Одрин, Турция, където изнесохме два концерта. Бяхме посрещнати много добре както от консулството на България в Одрин, така и от българската общност там. Сега целта ни е да осъществим контакт с бесарабските българи в Украйна и да изнесем концерти там пред българската общност.

-      Има ли други възможности за развлечения в Стожер?

-      Възможностите за развлечения в селото не са много. Затова искаме да направим младежки клуб, който да оборудваме с кът за тихи игри, за билярд и тенис, за да могат младите хора да имат къде да се събират и да се забавляват.

-      Вие като кмет имате ли опасения, че изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци край Стожер, ще донесе проблеми на селото и хората му?

-      Жителите на село Стожер се притесняват от изграждането на това съоръжение- Притесненията им са най-вече за бъдещето, за децата им. Лично мое мнение е, че не е точно там мястото на депото за твърди битови отпадъци, тъй като е много близо до селото. По права линия е 1,8 километра. Затова хората се опасяват, че ще има миризми, замърсявания. Мисля, че са прави да протестират.

-      Намерено ли е решение на проблема с главния път Добрич-Варна, който преминава през селото? Зная, че много жители на Стожер се оплакват, че къщите им са напукани, а и има пътни инциденти?

-      Голям е проблемът с главния път Добрич-Варна, който минава през селото. По него преминават много камиони с тегло над 30 тона. Има много напукани къщи. През последните години станаха и много пътни произшествия – има три смъртни случая на хора от селото, включително и осемгодишно дете, което преди три години почина, след като бе блъснато от лека кола, която се движеше с превишена скорост. Имам уверението на ръководството на „Пътна полиция” в Добрич, че ще бъде поставена стационарна камера, но все още няма такава. Доколкото зная, се изчаква  изграждането на център в София, който ще обхваща и трите камери, които ще бъдат в Добричка област. Преди няколко години бе обсъждан проект да се направи магистрала Варна-Кардам, като се отклони пътят, но това е нещо, което на централно ниво трябва да се реши.

-      Каква е Вашата основна задача, целта Ви като кмет на село Стожер?

-      Основната ми цел като кмет на най-голямото село в общината е да останат младите хора да живеят на село.  

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

СЕЛО СТОЖЕР – ВРАТАТА НА ЗЛАТНА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди