изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:13 EEST
СЪЗДАВАТ СПЕЦИАЛНА КВОТА ЗА СУБСИДИРАНЕ НА КЪСОМЕТРАЖНО КИНО    
Култура Министърът на културата Петър Стоянович и Марин Марчевски, директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център”, изразиха надежда, че още тази есен на сесията на НФЦ за субсидии за филмови проекти ще има и отделна квота за подкрепа на късометражни филми.

Директорът на ИА „Национален филмов център” Марин Марчевски заяви, че споделя идеята на директора на фестивала „В Двореца” Цанко Василев за използването на мрежата на читалищата за киносалони, а също и за показ на некомерсиални кинопродукции. „Това обаче ще стане стъпка по стъпка, необходими са време и достатъчно средства, но постепенно може да се създаде цяла мрежа за показ на артфилми на базата на читалищната ни мрежа. Разбира се, най-напред ще трябва да се набележат най-нуждаещите се населени места – не е тайна, че половината население на България в момента няма достъп до кино”, отбеляза Марин Марчевски.

„В България късометражното кино, като това важи и за документалното и анимационно кино, нямат пространство, място, където редовно да може да бъде гледано от широката публика. Трябва да се направят усилия, за да се промени тази ситуация”, каза още М. Марчевски. И допълни, че Националният филмов център и досега е подкрепял късометражни филми и не би могло да се каже, че късометражните филми нямат достъп до кандидатстване за държавна помощ. Но, факт е, че късометражните филми кандидатстват наравно с пълнометражните фирми, което ги поставя в една неравностойно конкуренция. Затова мисля, че НФЦ би трябвало да обърне по-сериозно внимание в много по-значителна степен за подкрепата на късометражното кино.” Може би, още тази година ще има промяна в тази насока, каза още М. Марчевски.

Министър Стоянович допълни, че, според него, е напълно възможно да се създаде специална квота за късометражно кино в рамките на държавната субсидия, което реално да подпомогне късометражното кино и ще даде повече възможности да се развива. Той каза още, че предстои да се сключи договореност между новите наематели на залата на кино „Евросинема” на бул. „Ал.Стамболийски”17 – веригата книжарници „Хеликон” и филмовата ни общност, в която ще се регламентира показването и на некомерсиални филми, в това число и късометражни. Друго възможно пространство за излъчване на късометражни филми е и столичното филмотечно кино „Одеон”, което в момента е в реконструкция.
Директорът на фестивала „В Двореца” Цанко Василев оповести официално създаването по време на кинофорума на сдружение на млади кинематографисти, което ще защитава правата на авторите на късометражни филми.
На закриването на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца” стана ясно, че Балчик съвсем скоро ще има ново кино със средства от Оперативната програма „Рибарство”. Това каза кметът на общината Николай Ангелов, като по думите му, читалището в града ще се превърне в модерен киносалон, оборудван с най-съвременна техника и удобства за зрителите. НДТ

 


Сходни връзки

СЪЗДАВАТ СПЕЦИАЛНА КВОТА ЗА СУБСИДИРАНЕ НА КЪСОМЕТРАЖНО КИНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди