изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:35 EEST
НЦИОМ: 22 - 23% подкрепят ГЕРБ, БСП - 19 - 20%, "Атака" извън парламента    
Общество

   Протестите все още не раждат достатъчно значими политически алтернативи, различни от статуквото.Това показват резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).



Проучването е проведено в периода 3-10 юли. Към момента на провеждане на проучването, за ГЕРБ биха гласували от 22% до 23%, а БСП печели симпатии в интервал от 19% до 20%.

Налице е известно свиване на електоралната тежест на ГЕРБ, в рамките на 1-2%, докато БСП леко разширява електоралната си подкрепа, в рамките на около 2-3%.

Ако изборите за Народно събрание бяха на 10 юли 2013 г., в следващ парламент със сигурност би присъствало и ДПС с електорална подкрепа между 6% и 7%.

"Атака", Движение „България на гражданите" (ДБГ) и НФСБ получават по около 3% от електоралните симпатии на имащите право на глас.

Що се отнася до новоучредени формации, както и до заявения Реформаторски блок, все още е рано да се мери електорална подкрепа за тях, доколкото тези проекти засега остават в сферата на намеренията, дори според някои от учредителите им, коментират от НЦИОМ.

Три четвърти от хората, които са гласували за ГЕРБ на 12 май, твърдят, че биха повторили вота си и днес. Сред гласувалите за Коалиция за България, този дял е 85%, а сред избирателите на ДПС - 82%.

Настоящото проучване на НЦИОМ е първо след парламентарните избори.

Настоящото изследване на НЦИОМ е регулярно планово в рамките на изследователската програма на Центъра и няма външен възложител.

Изследването е извършено и финансирано от НЦИОМ.

Изследването е проведено по метода на полустандартизираното face-to-face интервю по домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни български граждани.

Извадката е двустепенна, гнездова, случайна, с вероятности, пропорционални на броя на жителите на населените места, които попадат в извадката, стратифицирана по местоживеене.

Подборът на респондентите в домакинствата е извършен по модифициран метод на Лесли Киш (най-близка рождена дата).

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

НЦИОМ: 22 - 23% подкрепят ГЕРБ, БСП - 19 - 20%, "Атака" извън парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди