изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:51 EEST
КОНЧИНАТА НА МИТРОПОЛИТА ОТЛАГА ОСВЕЩАВАНЕ НА ЦЪРКВАТА В ХРАБРОВО    
НовиниПредвиденото за 13 юли освещаване на новопостроения храм „Св. Св. Петър и Павел” в балчишкото село Храброво се отложи за неопределено време, съобщи кметът на селото Йордан Коев. Причината е кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който трябваше да освети храма. Предстои да бъде уточнена нова дата за откриването на църквата, обясни кметът.

Изграждането на храма е започнало през 2005 г. с отреждане на място от общината в двора на училището. Йордан Коев споделя, че, когато той поел управлението на селото, църквата била на груб строеж. По-интензивната работа е започнала при неговото кметуване. Храмът е издигнат, благодарение на помощта от Дирекция по вероизповеданията, от община Балчик и ЗПК „Авангард 94”. С по-дребни суми са подпомогнали строителството на църквата и собственици на ветрогенератори край селото, които са общо 13.

Църквата „Св. Св.Петър и Павел” вече е окончателно завършена. Вчера са приключили и работите по оградата й, обясни кметът. Покривът е боядисан със специална английска боя, камбаната тежи 48 килограма и е излята във Варна. „Тя е от типа камбани, които се слагат на по-големите кораби”, обясни Йордан Коев. И допълни, че като мярка за сигурност, камбаната е гравирана с надпис на старобългарски, за да е ясно, че посегателството върху нея е кощунство.

Протойерей Георги Петков е определен да служи в църквата. Вече има желаещи да кръстят децата си в новия храм, както от Храброво, така и от съседното село Одърци, където си нямат православен храм. Преди това обаче църквата трябва да бъде осветена. Тя е предвидена там да се провеждат всякакви ритуали. Ще е отворена в събота и неделя до обяд, за да могат всички желаещи християни от Храброво и Одърци да я посещават.

При  освещаването на храма, ще бъде представена и книга за историята на селото, обясни кметът. То е създадено през 1865 година от двама братя Хамза и Бели, които след това се разделят, по-късно тук се заселват хора от други места, проследен е и периодът на румънското заселничество. Описани са хората,  които са дали своя принос за развитието на селото. А, то има с какво да се похвали. Допреди години село Храброво се е славело като селото с най-много учени и висшисти на глава от населението. От Храброво е дългогодишният ректор на Икономическия университет във Варна проф. Кальо Донев, проф. Панчо Щерев, който е работел в Добруджанския земеделски институт. В селото са родени преподаватели в Техническия университет в София, в Лесотехническия институт, има много лекари, учители.

За жалост, населението на селото, което до 1982-85 година е било 580 души, сега има 102 жители, както и четири семейства англичани. Три от тях живеят постоянно в домовете си в селото, а едно идва само за лятото. 37 фирми са закупили имоти в с. Храброво. Двама руснаци неотдавна са се сдобили с терени, на които да построят домовете си. Единият от тях е на малко над 40 години и живее в Москва. Сега има намерение да се премести да живее в Храброво. Скоро се очаква тук да има дом и германец, който също иска да закупи имот в селото.

Досега празникът на селото се е отбелязвал на 2 юни, но кметът има намерение Храброво вече да празнува на 29 юни, когато ще е и храмовият празник. НДТ

 


Сходни връзки

КОНЧИНАТА НА МИТРОПОЛИТА ОТЛАГА ОСВЕЩАВАНЕ НА ЦЪРКВАТА В ХРАБРОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди