изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:50 EET
КМЕТОВЕ СПОДЕЛИХА ПРОБЛЕМИТЕ СИ    
НовиниВиК инфраструктурата е болното място на всички общини. Всяко четвърто село - без магазин

В петък в областна администрация се проведе среща между областния управител Недко Марчев и кметовете на общините в областта. Тя бе инициирана от Марчев, като идеята е срещите да бъдат регулярни и да се решават проблемите на хората в областта.

Общините са в добро финансово състояние към този момент, стана в рамките на срещата. Зам.- кметът на община Добрич Иван Колев и кметът на Добричка община Петко Петков информираха за изпълнението на бюджетите си. Всички градоначалници са докладвали и за етапа на изпълнение на приоритетните проекти. Някои от кметовете обаче са споделили за проблем с разплащането по изпълнени проекти, като основно за забавяни разплащания са алармирали кметовете на Балчик Николай Ангелов и на Генерал Тошево Димитър Михайлов. Марчев обеща съдействие на градоначалниците и в тази посока. Бавенето на процедурите, които са задължителни и провеждане на търгове по ЗОП и обжалването им след това, пък крие риск да се загубят много средства, е друг акцент изведен от работната среща. Като пример бе посочено, че пет общини са в различни процеси на реализиране на проекти за водни цикли на стойност 200 млн. лева, но срокът е до края на идната година и ако не се предприеме нещо в посока за намаляване на проблемите, то могат да се загубят пари.

Всяко четвърто село в областта няма магазин за стоки от първа необходимост, алармира кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов, като изказа становището и на другите си колеги - кметове от Добричка област. Този проблем, наред с други, кметовете на 8-те общини в областта дискутираха на работна среща с областния управител на Добрич Недко Марчев. Пред журналисти Марчев заяви, че това е проблем на почти всяко село и възнамерява да го постави за решаване на масата на централната власт. "Преди години имаше едно ПМС, с което държавата дотираше губещи дейности в планински и погранични райони. Нашият регион бе включен в списъка на пограничните и държавата дотираше Районните потребителни кооперации да държат отворени магазини в селата, за да могат хората да имат стоки от първа необходимост" - каза Д. Михайлов. Той добави обаче, че сега това е отпаднало и от години селските кметове и наместници по места са буквално задължени да извършват и продоволствени услуги за жителите на селата, които са предимно възрастни хора. Наред с това селските управници снабдявали жителите на селата и с лекарства, защото и нормативната база за търговията с хапчета е претърпяла промени. "В годините назад в лекарите по селата имаха право да продават лекарства, а сега - само да ги изписват. Защо отново не се промени нормативната уредба и не се върне в селските райони старото правило? Защо този, които изписва лекарствата да не може да ги продава? Хората преди бяха доволни - доктора ги преглежда, изписва рецептата и му доставя и лекарствата" - каза още Михайлов.

Живко Георгиев, кмет на Тервел, сподели със загриженост за проблема, който произтича от упражнявания контрол от страна на управляващите органи на оперативните програми и междинните звена, и налаганите финансови корекции. Това провокира идеята на кмета Ц. Цонев, който предложи да се организира среща с вицепремиера Зинаида Златанова, за да бъде директно запозната с този въпрос. Приоритет за община Каварна е разкриването на работни места и привличането на инвеститори, бе лаконичен Ц. Цонев.

Сериозен проблем има община Шабла с брегоукрепването, заяви зам. кметът Георги Тодоров, също така и с липсата на концесионери за плажовете. Замразен е проектът за естакадата, а става дума за атрактивно място, посещавано от много туристи. Кметът на Крушари Добри Стефанов апелира да се върне поминъка на хората и държавата да съдейства в тази насока, като подсказа, че парите могат да дойдат от т. нар. данък "Земя". Марчев заяви, че е решено по различните проблеми да се канят министри или заместниците им, които на място да се запознават със ситуацията и да се намират решения на проблемите. НДТ

 


Сходни връзки

КМЕТОВЕ СПОДЕЛИХА ПРОБЛЕМИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди