изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:04 EEST
1 година условно лишаване от свобода получи 30-годишен каварненец, причинил смърт на пътя    
Ред и сигурност Окръжен съд – Добрич, призна 30-годишния Красимир Д. Ив.от гр. Каварна за виновен в това, че на 26.11.2012 г. в община Балчик, по главен път на 1500 м преди кръстовището за с. Царичино, община Балчик, при управление на товарен автомобил „Форд Транзит” е нарушил правилата за движение от

 Закона за движение по пътищата – чл. 20 ал. 1, чл. 20 ал. 2 и чл. 21. ал. 1 и по непредпазливост е причинил смъртта на 53-годишен мъж от гр. Каварна. Окръжен съд – Добрич, му наложи наказание 1 година лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок. Красимир Ив. е лишен и право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години.

По молба на двамата синове на пострадалия, Окръжен съд – Добрич, ги конституира като частни обвинители.

Окръжен съд – Добрич, разгледа делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият призна вината си, фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и даде съгласие те да бъдат ползвани при постановяване на присъдата. По този институт е наложено наказанието му, като първоначално определеното от съдебния състав 1 година и 6 месеца е намалено с 1/3 и постановено той да изтърпи 1 година условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Според обвинителния акт Красимир Ив. е тръгнал на 26.11.2013 г. около 4 часа от дома си с личния товарен автомобил „Форд Транзит”. Натоварил зеленчуци и пътувал в ранните часове за гр. Варна, за да ги продаде.

Пътната настилка била суха, но времето било облачно и видимостта намалена, поради гъста мъгла. Видимостта била до 40 м спрямо човешката фигура при включени фарове на къси светлини. На около 1 км преди пресечката за с. Царичино, в посока гр. Каварна – гр. Балчик, на прав участък от път, подсъдимият забелязал човешка фигура непосредствено пред автомобила. Тя се движела по пътното платно. Красимир Ив. се опитал да избегне удара и натиснал спирачки. Въпреки това последвал удар между предната част на „Форда” и дясната половина на тялото на пострадалия. Главата на 53-годишния мъж се ударила в долната част на челното стъкло, при което то се счупило, а тялото на пешеходеца, след носене от автомобила било изхвърлено напред и надясно. Около 1500 м след местопроизшествието водачът спрял автомобила и позвънил на телефон 112, за да съобщи за случилото се.

В резултат на настъпилото пътно-транспортно произшествие пострадалият починал. Заключението на вещото лице, изготвило съдебно-медицинска експертиза е, че причина за смъртта е тежка гръдна травма, довела до разкъсване на сърцето и белите дробове. Тя е резултат от удар с или върху твърди тъпи предмети.

Изготвените по делото химически експертизи за определяне на концентрацията на алкохол или друго упойващо вещество в кръвта, са установили наличие на 1,65 промила алкохол в кръвта на пешеходеца. В кръвта на водача не било установено наличие на алкохол.

Днес адвокатът на Красимир Ив. пледира, че деянието е извършено от подзащитния му при многобройни смекчаващи вината му обстоятелства. Той посочи съпричиняване от страна  на пострадалия, направеният опит да избегне удара, веднага е съобщил на телефон 112, за да потърси медицинска помощ и т. н.   

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок.

 

16.07.2013 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

1 година условно лишаване от свобода получи 30-годишен каварненец, причинил смърт на пътя | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.66 секунди