изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:21 EEST
В ДОМА В КРУШАРИ МОГАТ ДА УМРАТ ДЕЦА, ДОКАТО НЯКОЙ ОБЖАЛВА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ    
Общество17 граждани са били изслушани във временната приемна на националния омбудсман Константин Пенчев, която се проведе в Добрич. Приета е и една писмена жалба. Въпросите са били от най-различно естество – за високите цени на водата, канализация, която излива мръсни води в река Добричка, социализация на хора с увреждания. Имаше и някои граждански въпроси, което е добре, защото това е бъдещето – всеки да дава идеи, за да се върви напред, каза Константин Пенчев на пресконференция по-късно.


Той съобщи, че, благодарение на добрия диалог с кмета на Добрич Детелина Николова, са решили някои от жалбите. Такава е тази на майка, чийто 20-годишен син е с увреждания и му липсва социална среда. Омбудсманът изрази надежда, че проблемът ще бъде решен чрез изградените в Добрич дневни центрове.

„Водоснабдяването, което е една от обществените услуги, не е наред в страната. Знаете, че тези неща предизвикаха протестите през февруари”, коментира К. Пенчев. На въпрос дали е възможна единна цена на водата, той отговори, че тя би противоречала на пазарната икономика. „Поначало ВиК е проблем на цяла България. Няма населено място, където няма проблем с водоснабдяването. Една част от водните дружества са държавни, други са общински, а в София е частно, но никъде въпросът не е уреден и хората са недоволни”, каза К. Пенчев. И посочи, че основното недоволство на гражданите е от разхода на вода, от пилеенето, което навсякъде е проблем. Когато говорим за цената на водата, трябва да спрем пилеенето на водата, за да можем да говорим за някакво разумно ценообразуване, подчерта той. Според него, трябва регулаторният режим да бъде подобрен. Посочи, че е имал  много предложения относно Наредба №4 на МРРБ, дал е много препоръки, но нито една от тях не е била взета предвид и нещата са направени в полза на „ВиК”-дружествата, а не на гражданите. Основната идея е, че има един водомер, който е на входа и дружеството го интересува сумата, която той показва, а на гражданите се начислява „на око”. Това кара гражданите да са по-недоволни, а не толкова цената, посочи омбудсманът.

Преди време той беше поставил въпросът за необходимостта от по-скорошното извеждане на децата от дома в с. Крушари. „Вдигнахме доста шум, нашите констатации бяха, че там буквално животът на децата там е застрашен и трябва да бъдат изведени час по-скоро. Разбира се, оказа се, че няма такава възможност. Сега, тук в Добрич разбрах, че четири къщички, където да бъдат преместени деца от дома в Крушари, трябва да бъдат построени в Добрич, парите са осигурени, но проблемът, огромният проблем за България - обществените поръчки, отново се проявява със страшна сила. Делото отива в Комисията за защита на конкуренцията, след това във Върховен административен съд, който се произнася след шест месеца. Оттук-нататък, за да се върви напред, трябва кметът да направи постъпки, за да се удължат сроковете на финансирането”, обясни К. Пенчев. И заяви, че е пълно безумие обществени поръчки да се гледат във Върховния административен съд. „Казвам го и го повтарям, казвал съм го и когато бях председател на този съд. Не може един върховен съд в една държава да действа като скоростен арбитраж. Няма как да стане. В закона пише едномесечен срок, а те го насрочват след шест месеца – толкова може, такива са възможностите, тъй като те са претоварени”, коментира омбудсманът. Според него, контролът трябва да се възложи на 28-те административни съдилища, които нямат толкова много работа и имат много мотивирани кадри, предлага Пенчев. По повод опасенията, че ще има противоречива практика, той се ангажира при представяне на две противоречиви решения да сезира върховния съд, който трябва да излезе с тълкувателни решения. Трябва да има съдебен контрол, но трябва да има и разумни срокове, защото ставна въпрос за пари, за еврофондове, за бързи неща. Защото в Крушари могат да умрат деца, докато ние решим драмата на някой, който е решил да обжалва, посочи още Константин Пенчев.

Според омбудсмана, в този момент, в който е постигнато невиждано досега у нас разделение в нашето общество между партиите и между гражданите, трябва институциите да протегнат ръка на гражданите. „ Достигнахме дъното и, за да се оправим, трябва да се правят реформи в образованието, в здравеопазването. Никоя политическа сила, каквото и мнозинство да има, не може да ги направи сама, ако няма консенсус между политическата класа и гражданското общество, гражданските организации. Защото това са болезнени реформи”, каза К. Пенчев. Той посочи, че ако тези реформи не бъдат направени, разединението и разрухата ще бъдат все по-големи и по-големи. Той призовава политиците и институциите да подадат ръка на гражданите, за да могат гражданите да живеят по-спокойно, да могат да си гледат бизнеса, да печелят пари и да си плащат данъците. Тези институции са длъжни на гражданите и не могат да им се обиждат, да бъдат високомерни и да казват „Аз не подавам ръка, не се поддавам на натиск”, подчерта омбудсманът. И посочи, че институциите съществуват, за да живее обществото подредено и да има върховенство на закона. Затова той призова да има взаимни компромиси, за да се отлепим най-сетне от дъното, тъй като отиваме все по-надолу и по-надолу. „През последните години не само че нямаше реформа в здравеопазване, образование или каквото и да е. Напротив, нещата се върнаха много назад. И няма как да се отлепим, ако няма желязна воля у всички, че има общи приоритети. Може да има много партии с различни приоритети, но не може да няма десет основни приоритета на държавата, без значение кой е на власт. И трябва да се разбере кои са тези приоритети и кой ще ги прави”, каза още омбудсманът.

Той съобщи, че е посъветвал кмета на Добрич Детелина Николова да има обществен посредник в Добрич. Според него, полза от това ще имат и кмета, и Общинският съвет, и гражданите на Добрич, тъй като той е буферът между гражданите и общинската власт. По отношение на обществените посредници, Константин Пенчев счита, че законът не е проработил и има нужда от малки промени, за да функциониращ. Според него, обществените посредници по места са необходими както за администрацията, така и за гражданите.  НДТ

 


Сходни връзки

В ДОМА В КРУШАРИ МОГАТ ДА УМРАТ ДЕЦА, ДОКАТО НЯКОЙ ОБЖАЛВА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди