изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:51 EEST
РИБАРИ ИНИЦИИРАТ ПОДПИСКА СРЕЩУ ТРАЛЕНЕТО ЗА РАПАНИ    
Лов и риболов Рибари от Каварненско инициират подписка срещу траленето на морското дъно за рапани, казаха морски вълци. Мъжете,  които от години вадят хляба си с мрежи днес са притеснени за занаята си. Рибари от Българево споделиха, че проблемът идва от близостта, на която се разрешава траленето.

Вярно, че са определени терени, но те са твърде близко до брега – само на миля и половина, поясняват рибари. По думите им толкова близко никъде не е разрешено да се трали и добавят, че дори в Турция границата е 3.5-4 мили. Проблемът от траленето на дъното за рапани е, че така се убива цялата флора и фауна в морето, а рибата бяга. Съоръженията, с които се събира рапана от дъното унищожава хайвера и така се ликвидира популацията на риба, казват още морските вълци. В района на залива на нос Калиакра просто в момента няма риба, казват рибарите. Освен това малкото, което все пак успяват да хванат – не могат да продадат, казват още рибари. Морето в момента давало хамсия, за която обаче няма пазар и допълват, че само преди седмица били принудени буквално, за да не изхвърлят, да подарят цял камион хамсия на стопанство, което развъждало диви прасета – за храна на глиганите. Малките количества сафрид, които рибарите успявали да изкарат матрапазите им изкупували за 4-5 лв. за килограм според големината, а на магазина кило пресен сафрид е по 5-6 лв. Цената на вкусната черноморска риба обаче скача неимоверно в заведенията. Порция сафрид в заведенията е по 8-9 лв., като така от килограм риба една кръчма изкарва пари поне за пет килограма риба. Морските вълци стартират подписка срещу близкото отстояние, на което се разрешава траленето, защото ако това продължи, то и скаридите ще изчезнат и морето ни ще заприлича на лунен пейзаж, казват рибари.

 

 


Сходни връзки

РИБАРИ ИНИЦИИРАТ ПОДПИСКА СРЕЩУ ТРАЛЕНЕТО ЗА РАПАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди