изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:11 EET
ТЕСТО ЗА МИРНИ РИБИ    
Лов и риболов Тестото е великолепна примамка за нехищни риби. На него се лови целогодишно – и през лятото, и през зимата. При това по него се “прехласват” риби с всякакъв размер – от трофейния шаран до рибето за стръв. Пригответе го сами и тестото ще придобие форма, плътност и цвят по ваше желание.

Тестото се счита за една от най-добрите примамки за риболов на мирна риба. Примамката от тесто е много лесно да се приспособи към различните по вид и размер риби. На куката могат да се закачат и нежни късчета тесто за малки рибета за стръв, и по-големи топчета, като протеиновите, за да хванем шаран, и отново да се намали размера на тестеното топче, ако на захраненото място се появят кефали или мрени. Притегателната сила на тестото за мирните риби от всички видове се обяснява очевидно с това, че от тестеното топче от време на време се отделят малки хранителни и ароматични частици, които оставят във водата апетитен аромат. Опитайте се да потопите едно или няколко малки топчета тесто в съд с вода. След известно време от тях ще остане само малка хранителна следа. Този тест ще ви покаже колко дълго вашата примамка ще се задържи на куката, ако рибата не я пипа. Още едно преимущество на тестото се заключава в това, че то може да се облагороди с всякакви добавки. Сладкото тесто действа на мряната, бабушката, шарана и кефала. Кашкаваленото или месното тесто примамват мряната и кефала преди всичко в късна есен и през зимата.

МЕКО И ЖИЛАВО

Дори степента на твърдост на тестото може да се изменя. В стояща вода ловят на меко тесто при условие, че такъмът надеждно реагира на най-слабото съприкосновение на рибата към примамката. В противен случай мекото тесто бързо ще бъде “опоскано”. В течаща вода тестото трябва да бъде малко по-твърдо, тъй като рибите енергично атакуват примамката. Макар и в стояща вода може да се лови на по-твърдо тесто и топчетата да се правят по-твърди, ако са предназначени за риболов само на шаран. Същевременно трябва да се отчита и това, че жилото на куката при засичане би могла и да не пробие прекалено твърдото топче тесто. В този случай то трябва да се подаде на монтаж “на косъм”.

Основният принцип за приготвяне на тесто е следният: колкото е по-меко, толкова е по-добро, но все пак то трябва и да издържа замятането и да не се разпада във водата дотогава, докато рибата не го открие. В устата на рибата куката трябва да се освобождава, за да е надеждно засичането. Прекалено твърдото тесто влошава шансовете за успешно засичане, а с твърде мекото често рискуваме да ловим на гола кука.

1001 РЕЦЕПТИ ЗА ТЕСТО

Съществуват хиляди рецепти за тесто. Но макар рецептите да се различават в детайлите, в основата си всичките са от брашно, смесено с вода до образуване на тесто. Може да се използва галета, като променяйки съотношението между галетата и водата може да се регулира твърдостта на тестото. При едно и също количество брашно, колкото повече е водата - толкова е по-меко тестото, и колкото е по-малко водата – толкова е по-твърдо. Най-добре тесто се приготвя по следния начин: отмерете, да речем, 2 чаши пълни брашно и 1 пълна чаша вода. Постепенно добавяйте водата към брашното и внимателно разбърквайте, докато се получи желаната консистенция. Количеството вода, което ви остане, ще ви е за ориентир колко вода ви е била необходима за направата на желаното от вас тесто. Така ще знаете, че за приготвянето на две чаши брашно ще ви потрябва например половин чаша вода.

ПРОВЕРЕНИ РЕЦЕПТИ

Кашкавалено тесто. Смесват се 40 г настърган наситно кашкавал или сирене и 120 г брашно. Добавя се колкото вода е необходимо и се замесва тесто. През лятото това е добра примамка за мряна, през зимата – за кефал. Тестото ще бъде още по-ефективно, ако се остави за два дена на стайна температура да съзрее. След риболов тестото трябва да се постави в хладилник, за да не се развали.

 

Тесто с месен пастет. Една лъжица пастет се смесват с половин чаша брашно и се омесват с нужното количество вода. Такова тесто е добра примамка за кефала и мряната.

Рибно тесто. Една супена лъжица намачкана цаца се смесва с една чаша брашно и съответното количество вода до образуването на жилаво тесто. На такова тесто често кълве дъговата пъстърва, вероятно заради това, че аромата на риба прилича на миризмата на гранулираната храна. Това тесто е добра примамка за кефал, особено в по-хладните дни. НДТ/ribibg.com

 


Сходни връзки

ТЕСТО ЗА МИРНИ РИБИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди