изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-01 @ 23:09 EEST
Картата на престъпността на МВР – прекрасно, но защо не е публична?    
Ред и сигурностНе ми се случва често да хваля МВР. Всъщност на малко хора им се случва. Сега ще го направя… донякъде.


Покрай Lipsva видях от първа ръка колко дълбоки проблеми има системата, но и че нерядко заради стереотипи не оценяваме работата, която вършат.

Във вторник на пресконференция директорът на “Координация и информационно-аналитична дейност” Николай Крушков е представил интерактивна карта на престъпността изготвена от МВР. Тук съм пуснал няколко снимки от презентацията му. Ако сте чели блога ми до сега ще разберете защо първата ми работа беше да намеря сайта и да видя как може да се извадят данните. За жалост не е публичен, но за това по-нататък.


Новият инструмент на МВР позволява анализ по време и местоположение на всички престъпления. Сега работи с оперативни данни от реални престъпления от тази година и се обновява всеки месец. Интересно ми е дали може да се направи ежедневно – още при въвеждане на докада в системата. Не става ясно дали има категоризация по типове престъпление (обир, побой и т.н.), но е логично да са го предвидили.

По снимките бих казал, че графично системата изглежда добре. Има heatmap на случаите, както и разпределение по квартали и региони – нещо, което мен ме интересува най-много. От презентацията става ясно, че може да се открие концентрация на престъпления от даден тип. Според целите им, така ще планират разследванията и патрулите по-добре.


Разбира се, ползите от разбор на данните за престъпността са известни отдавна. Това, в което всички се съмнявахме беше, че МВР въобще прави такъв анализ. С този инструмент ще е доста по-лесно. Въпросът обаче е дали някаква част от него ще е публична. Зададох този въпрос и чакам отговор. Не очаквам, разбира се, целия инструмент да бъде публичен заради достъпа до оперативните данни. На снимките се вижда доста точно местоположението на отделни случаи, а вероятно може да се видят и други подробности.

Все пак може да получим суровата информация. Това е нещо, което много градове и държави по света вече са направили и позволява журналисти и научни работници да ги анализират. Именно заради тази липса направих Crime.bg, но проекта беше неуспешен. За това обаче ще пиша друг път. МВР не може, разбира се, да ни предостави всичко заради защитата на личните данни на засегнатите. Има обаче начини да пусне информация в отворен формат, която да е достатъчно защитена и в същото време полезна.

За целта се скрива определена информация и се намалява точността на друга. Може, например, да получим CSV (или Excel) с по един запис за всяко престъпление в страната. Записа ще има няколко колони – уникален номер, категоризация на типа престъпление, географски координати записани с точност от няколкостотин метра, дата и час на престъплението или период, в който се е случил. Това ще е доста добро начало. Няма да може да се определи точния адрес заради приблизителните координати. Към всеки случай може да се добавя по-късно и в каква фаза е разследването.


Доста приятна карта на престъпността в щатите

Първата пряка полза от публичността е, че потърпевшите могат сами да проверяват дали сигналът им е бил отразен в системата на полицията. Тук говорим за доверие, което липсва у нас. За съжаление, много хора вярват, че полицията крие истинските измерения на престъпността, че не разследва случаите и затова не виждат смисъл да съобщават кражби и побоища. Основната полза обаче е анализа на съвкупност от престъпления. Ще се идентифицират региони с висока престъпност и това ще помогне при избор на жилища. Ще се вижда ефективността на акции и конкретни арести на полицията, смени в ръководството на РПУ-та, осветяване на паркове и нови жилищни комплекси. Най-важното обаче е, че данните ще могат да се комбинират с други и да се използват по неподозирани начини. За сравнение, сега получаваме обща статистика потребна единствено за гръмки заглавия в медиите без особена мисъл зад тях. Същият ефект би имало да нахвърлим случайни цифри на една таблица – не може да се провери и пак ще се цитира дословно от журналистите.

Създаването на инструмент като този, който МВР показа, не е трудно. Трудно е да се осъзнае нуждата от такъв, както и да се осмисли информацията. Затова – браво на МВР за визията. Надявам се обаче, че все пак ще пуснат данните, за които говоря, в отворен формат. Видимо ги имат събрани и е въпрос на проста справка, за да се пуснат в мрежата. Всъщност това е информация, за която вече сме си платили и е публична собственост. Повечето институции обаче се притесняват от такава прозрачност заради криворазбрано чувство за собственост и нужда от контрол над всякаква информация.

Презентацията на МВР ще намерите на страницата на пресцентъра им. Тук съм писал за данните, които събирам за катастрофите в София. Ето примерни карти с подробно описание на всяко престъпление от Аризона, LA и Лондон.

Боян ЮРУКОВ, Yurukov.net
http://www.blitz.bg


Кой съм аз?

Подновено последно на 12 Октомври 2009

Казвам се Боян Юруков. Родих се в Добрич на 22 Октомври 1984. Не знам какво толкова искаш да знаеш за мен. Предполагам защо пиша това, което пиша. Информатик съм по професия и призвание. Всъщност от пети клас насам май само това правя. Горе долу тогава избрах, че това ще уча и тръгнах в тази посока. Не, не съм целенасочен и организиран – просто това си е моя коловоз. Повечето хора си имат такъв, но аз влязох в него доста рано. Понякога не ми харесва, но …

Обичам да се ровя в мрежата. Нямам точно определена цел. Общо взето търся социални мрежи, новости, възможности за подобрения, тенденции, модели (patterns), интересни истории и други привидно несвързани едно с друго неща. Понякога забелязвам нещо и то ме завладява за известно време. Обикновено това са неща, които виждам, че имат потенциал за развитие и на които мога да помогна или в които мога да се вместя. Просто виждам потенциал и ме заливат по стотина идеи наведнъж, от които не мога да се отърва. Обикновено не мога да ги приложа и това ми пречи понякога.

Какви са ми плановете ли? Искам да завърша и да се върна в БГ. Учението тук е доста трудно по много причини. Темата е дълга. Искам да завърша и да се върна да бачкам в БГ. Да си взема сравнително добра работа, апартамент, по някое време и кола, да си изплащам заемите и да ходя на поход всяка втора седмица с родителите ми. Уверен съм в това което мога и затова си мисля, че първото в списъка няма да е проблем. Останалото ще си дойде само.

Те това съм аз. Ако имаш въпроси – не мога да ти отговоря. Това е всичко, което знам за мен сега. Ще пиша още, ако открия.

http://yurukov.net

 


Сходни връзки

Картата на престъпността на МВР – прекрасно, но защо не е публична? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди