изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:40 EEST
На 79-годишна възраст почина проф. Александър Лилов    
Общество София. На 79-годишна възраст почина проф. Александър Лилов, съобщиха негови съпартийци. Александър Василев Лилов е роден на 31 август 1933 г. в с. Граничак, община Белоградчик, област Видин. Завършил е "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Естетика и теория на изкуството" в Академията за обществени науки в Москва. До 1989 г. е член на Политбюро и секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия /БКП/, отговарящ за идеологическата работа.

 Вторият след Живков. След отстраняването му от ръководството на БКП специализира във Великобритания. Става директор на Института за съвременни социални теории. През декември 1989 г. във вестник "Правда" се появи кратка информация, че се връща в ЦК на БКП. От януари 1990 до декември 1991 г. Лилов е председател на Висшия партиен съвет на БСП, избран на 14-я извънреден конгрес на партията (до 40-ия конгрес на партията същата година, когато лидерският пост се заема от Жан Виденов). Участва в работата на Кръглата маса.
Лилов е българският политик с най-голям стаж като народен представител - в 4-то, 6-то, 7-то и 8-то Народни събрания до 10 ноември 1989 г. След тази дата се ползва с прозвището "Стратега". От 1990 до 1998 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание, в 36-то, 37-то и 38-то Народно събрание с листата на БСП.
През 1993 г. става ръководител на Центъра за стратегически проучвания към БСП.
Издава списание "Понеделник". Автор на много студии и брошури, издадени в чужбина. Женен, с две деца. Владее руски и френски език.
*****************
София. Смъртта на проф. Александър Лилов е голям удар за левицата и голяма загуба за България. Това каза за Агенция „Фокус” Румен Петков от БСП. „Проф. Александър Лилов на първо място беше държавник и то държавник с изключително чувство на отговорност и с много висока чуваемост за общественото мнение, за обществените нагласи, за обществените очаквания. Един изключително волеви човек, който направи много за левицата, за Социалистическата партия, преведе я през изключително трудни, може би най-трудните й години от десетилетия насам и същевременно един много честен, достоен и почтен човек. Той отдаде живота си в служба на обществото и на Българската социалистическа партия. През последните години имаше проблеми със здравето. С болка мога да кажа, че неговата партия, за която той даде всичко, не му обърна достатъчно внимание и не беше до него с тази подкрепа, с която можеше. Ще се разделим с него с голяма болка и с усещането, че си отива един титан на лявата мисъл човек, който даде много на обществото и на партията си с ясното съзнание, че няма да получи и няма да търси нищо в замяна”, обясни Румен Петков.
Зорница ПОЛЕГАНОВА
http://www.focus-news.net


 


Сходни връзки

На 79-годишна възраст почина проф. Александър Лилов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди