изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:20 EEST
Мъжете с мустаци живеят по-дълго    
ЛюбопитноМъжете с мустаци живеят по-дълго


Кирил Маричков не си е бръснал мустаците от 50 години. СНИМКИ: АРХИВ

Когато през март Чък Норис обръсна брадата си, в света избухна истински медиен скандал. Така и не стана ясно бас ли е загубил, или е решил да се подмлади с нова визия. Всъщност легендарният екшън герой започва кариерата си без брада, а само с емблематичния светлорус мустак, с който обаче така и не се е разделял оттогава. Дали защото според последни проучвания мъжете с мустаци живеят по-дълго, или защото те са се превърнали в негова визитна картичка, Норис е горд собственик на мустаци от над 50 г. и за нищо на света не би изненадал феновете си, като се обръсне под носа.

Също така постоянен в това отношение е Кирил Маричков - мустакат още от казармата. За цялото време от тогава до сега Щурецът се е разделял с окосмението под носа само веднъж. "Когато през 1992 г. направихме радио "Тангра" (Маричков е бил програмен директор - б.а.), беше много трудно. Заложихме си инструментите, даже ипотекирах апартамента, защото нямахме пари. Треперех дали ще тръгне. Слава богу, след 3-4 години дори си върнахме заемите", разказва Маричков. Малко преди това

Димитър Цонев обръсна мустака си в студиото на “Шоуто на Слави” през 2004 г.

той се зарекъл, че ако радиото потръгне, ще махне мустака

Но забравил. Докато един ден една от водещите го подсетила, той се прибрал и смело обръснал мустака. На другата сутрин на входа дори го питали: "Какво обичате?". "Не можаха да ме познаят. Сега съм готов, ако правителството на Орешарски си подаде оставката, пак да го обръсна", казва музикантът.

Доайен в носенето на мустаци е и журналистът Димитър Цонев, който ги засуква от 1981 г. Всички, които са гледали онзи прословут епизод на "Шоуто на Слави" през един ден на ноември 2004 г., си спомнят какво сполетя запазената марка на Цонев. Той не бил предупреден за предизвикателството на Трифонов, но се решил да остане без мустак, и то на живо по телевизията. "Аз спазих уговорката, но той тогава не удържа на думата си. Беше обещал, че ако ги обръсна, няма да обели и дума повече против царя", спомня си Цонев. Добре, че съпругата и децата му били с него в студиото, защото вероятно нямало да го познаят вкъщи.

Красимир Ранков се разделил с мустаците си за кратко заради ролята си във филма “Вчера”. СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

Старите снимки са доказателство, че и актьорът Краси Ранков се носи с мустак от поне 20 г. И той като Маричков също е бил гладко избръснат веднъж, и то по принуда - заради ролята си на инспектора във филма "Вчера" на Иван Андонов от 1988 г. Трябвало да е без мустаци. Веднага след снимките Ранков започнал да ги пуска и старателно си ги поддържа до днес - със специална ножичка всеки понеделник. "Харесва ми този мъжки белег. А и

както е казал Мопасан, целувка без мустак е като ядене без сол",

смее се Ранков.

Ако той се е разделил с мустака си заради тв роля, при Ники Кънчев станало обратното. Водещият надянал костюма и отрязал дългата коса заради работата си в телевизията, но пък си пуснал катинарче, което се превърна в негова запазена марка. "Навремето по соца твърдо бях решен да имам и имах дълга коса и брада. Беше заради любовта ми към рокмузиката, към бунта и вътрешния протест. Мразех и костюмите, и костюмираните хора, стояха ми като в "дървен ковчег", обяснява той. Днес достоен да му "подражава" е само актьорът, който играе ролята на водещия на шоу като на Кънчев във филма "Беднякът милионер". "Приличахме си едно към едно като визия. Питаха ме: "Да не ви правят по един и същи калъп?", "Да няма задължително условие всички водещи по света да сте с катинарче?", смее се Кънчев.

Мустакът на Милко Калайджиев бил най-хубав заедно с този на Тодор Батков, твърди сам певецът.

"Ако говорим за хубав - моят и на Тодор Батков", скромно казва фолк певецът Милко Калайджиев. Щом иде реч за мустаци, той е в жанра, защото старателно, с ножичка и гребенче се грижи за гъст и черен, дълъг точно до линията на горната устна, от както се е уволнил. Дори децата му не са го виждали обръснат. "Сам си го поддържам. Не бих до поверил на никого друг, ще вземе да го окепази, та да се чудя какво да правя", казва сериозно певецът, който никога и по никакъв повод не е бил без мустак. Жена му също и дума не дава да го обръсне, защото щял да е друг човек. "Трябва нова лична карта и шофьорска книжка да си вадя, ще съм чисто нов", смее се Калайджиев.

Той може и да не се бръсне, но рапърът Иван Динев-Устата го прави

1-2 пъти в годината, когато иска да отиде на почивка "под прикритие"

Маха емблематичното си катинарче и дотам - никой не го спира за автограф. После пак го пуска и оформя сам през няколко дни. Дори търси с кого да се хване на бас, че може без проблем да му придаде изрядна линия без огледало.

Ники Кънчев отряза дългата си коса, но си пусна катинарче.

Отскоро Устата смени катинара с гъста брада и мустак. Новата му визия, отчасти заради новия клип към песента Drug, се оказа страшно модерна. Все повече млади рапъри започнаха да брадясват, а Азис дори си сложи изкуствена брада.

Ако американските учени са прави, ако тенденцията стане масова, тя значително би подобрила здравето на силния пол. Експертите препоръчват на

мъже, страдащи от астма, да пускат мустаци,

които играели ролята на "капан за прах" и предпазвали дихателните пътища. Брадата от своя страна топлела гърлото и защитавала от настинки. Британски изследователи изтъкват още един плюс за дамите, които се уредят с мустаката половинка - според статистиката те заработвали повече от гладко избръснатите и били по-смели и напористи. И вероятно има нещо вярно, щом народът е казал: "Мъжът не отглежда мустак, мустакът отглежда мъж".


 


Сходни връзки

Мъжете с мустаци живеят по-дълго | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди