изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:32 EET
Изникна нов храм на траките    
История Тракийско светилище на Зевс и Хера разкриха археолози на връх Кози грамади край Старосел, научи "Труд" от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Експедицията се ръководи от доц. Иван Христов и проучва обекта от 2005 г.

Досега учените се бяха натъкнали на останките от владетелска резиденция на одриското царство, на пътища, могилни некрополи, кариери за добиване на строителни материали и др. Това лято уникалният археологически комплекс се разширява с още 50 кв. м, където са новоразкритият храм и светилището. Доказателство за това са намерените фрагменти от мраморни оброчни плочки с изображение на бога Гръмовержец.

Според археолозите светилището е започнало да функционира през втората фаза на ранножелязната епоха (VIII-VI в. пр. Хр.). Преустроено е през IV век едновременно с изграждането на разкритата вече одриска владетелска резиденция в подножието на върха. През този период траките са използвали обработени каменни блокове, за да подчертаят фасадата на храма. Покрили са го с керемиди от коринтски тип, а на мястото на старите глинени олтари са изградили 4 кръгли олтара от камък и глина, обяснява доц. Христов. Ученият твърди, че това ранно светилище, както и друго, разположено на съседния скалист връх - Сборови грамади, обяснява защо владетелите на одрисите в края на класическата епоха построяват укрепената резиденция в планината. Очевидно в тази част на Същинска Средна гора е действало значимо регионално култово средище. Светилището съществува до V век, когато християните унищожават храма и на 15 м северно от него изграждат малка еднокорабна църква.

Целта на тазгодишната експедиция на НИМ е да проучи цялостно светилището на връх Кози грамади. В древността каменна стена е ограждала площ от около 4,5 дка. При предишни разкопки археолозите се натъкнаха и на бронзови монети на Терес ІІ (391-389 г. пр. Хр.) и Филип II Македонски (382-336 г. пр. Хр.). http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Изникна нов храм на траките | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди