изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:39 EEST
ИЗЛОЖБА НА ТОМА ТРИФОНОВСКИ Е ПОДРЕДЕНА В БАЛЧИК    
Култура

В Художествената галерия в Балчик са подредени 24 платна на известния живописец Тома Тифоновски. Те са обединени под мотото „По пътя”. Представени са част от последните му творби, които са собственост на съпругата на художника Светлана, както и картини от фонда на Художествената галерия в Добрич и от колекцията на писателя Ивайло Петров.



Трифоновски е роден в Гърция в семейство на македонски Българи. В началото на 60те семейството му се устройва в България и той завършва живопис в Националната Художествена Академия. Той е един от водещите у нас автори в областта на живописта от 70-те години на 20 век и до днес. Налага се като творец с женските портрети, голото тяло и натюрмортите. Съчетава по блестящ начин традициите на православната иконопис и модерния колорит. Картините му имат по-скоро камерен и интимен характер. Набляга на сходни по тоналност цветови гами, често клони към минимализъм, в който обаче разкрива огромно богатство от нюанси.

Негови творби са притежание на Музея за модерни изкуства „Пти Пале“ в Женева, Националната художествена галерия, всички музей в страната, частни колекции в България и чужбина — Италия, Германия, Канада, Русия, Франция, Австрия, Република Македония, Дания и Кипър.

След Балчик, в средата на август се очаква изложбата да бъде представена в Добрич. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА НА ТОМА ТРИФОНОВСКИ Е ПОДРЕДЕНА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди