изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:36 EET
С АМЕРИКАНСКО ФИНАНСИРАНЕ МУЗЕЯТ В БАЛЧИК УСПЯ ДА ИЗЛОЖИ НАХОДКИТЕ ОТ ХРАМА НА КИБЕЛА    
Култура Находките от храма на богинята – майка Кибела в Балчик вече са изложени в залите на Историческия музей в морския град, съобщи директорът му Радостина Енчева. С финансиране от американска фондация на стойност 48 000 долара бе извършена реставрация и консервация на част от находките в храма, след като преди две години общината финансиране реставрацията на статуите, открити там. Направен е и ремонт на експозиционните зали, като са подменени витрини, осветление, монтирани са климатици.

Новата експозиция, която е подредена в музея, представя артефакти от различни периоди – праистория, античност – елинистична и римска епоха, късната античност до късното средновековие, обясни Радостина Енчева. Показани са находки, които са открити на територията на община Балчик. Те са от енеолита, от елинистичната, от римската  епоха, от византийския период. Показана е графитокерамика, амфори, монети. Интерес представлява възстановка на спортна колесница и макет на гробницата – мавзолей на римски лекар – жрец. Те са датирани към втори век сл. Хр. и са открити през 1907 г. при археологически проучвания, осъществени под ръководството на Карел Шкорпил. Показани са и артефакти от прабългарски некропол, който е открит на територията на днешен Балчик и е най-ранният у нас, като се счита, че аспаруховите българи преди да отидат в Плиска, са били тук, обясни Радостина Енчева. За първи път са изложени и откритите в храма на богинята – майка Кибела находки. Той бе открит на 23 април 2007 г., при изкопни работи за строеж на хотел в крайбрежната зона на град Балчик.  Предстои през есента да е готова и книга, посветена на храма на Кибела, която също се издава по проекта.

Храмът на Богинята майка – Кибела в Балчик е единственият открит и запазен елинистичен храм не само в България, но и на Балканите. Той бе открит през април 2007 година при строителни дейности на частен имот в крайбрежната зона на града. В последствие научен екип от археолози от Варна и Балчик проучиха и изучаваха храма, който е строен през елинистическата епоха в периода 280-260 г. пр. Хр. Смята се, че е бил действащ храм в продължение на 700 години, където са се извършвали ритуали дори и след въвеждането на християнството като религия – цели сто години. За това свидетелстват множеството материали, сред които голяма част писмени надписи на гръцки език.

Много са и откритите изображения на Великата Майка на боговете – Кибела. Тя е изобразена в дълго наметало, седнала на трон и държаща жезъл в лява ръка, а в скута и лежащ лъв. Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка на планините, горите и зверовете. Богинята обединява в себе си двата пола, в знак на това нейните жреци – гали, сами се скопявали. Сред документите, намерени в храма, има списъци на жреци и служители на Кибела. Религиозното сдружение празнувало нейния култ на първо число от всеки месец. Основният празник на Кибела бил честван от полиса през месец тавреон. От надпис научаваме и за друг неин празник, в който участвали само жени. Те събирали цветя, организирали шествие и извършвали жертвоприношения.

Храмът е разрушен вследствие на пожар, възникнал през 378 г., когато земите в района са били разграбвани и опожарявани от готите. През 544 г. крайбрежието на Дионисополис е ударено от огромна морска вълна. Тя предизвиква свлачище на земна маса от околните хълмове, която е засипва храма и го е запечатва плътно.

Днес храмът на Кибела е обявен за Национален паметник на културата, който тепърва предстои да бъде укрепен и представен като културно-историческа дестинация в България. НДТ


ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В БАЛЧИК РЕСТАВРИРА НАХОДКИ ОТ ХРАМА НА КИБЕЛА /СНИМКА/

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОПИТА ДА ПРИДОБИЕ ЧРЕЗ ЗАМЯНА ИМОТИ ОКОЛО ХРАМА НА КИБЕЛА

ХРАМЪТ НА КИБЕЛА СЪС СТАТУТ ЗА НЕДВИЖИМА КУЛТУРНА ЦЕННОСТ ОТ НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ

ОДЪРЖАВЯВАТ ТЕРЕНА НА ХРАМА НА КИБЕЛА

БАЛЧИК В АТЛАС КАТО ЗОНА, ЗАСТРАШЕНА ОТ ЦУНАМИ

АНТИЧНИЯТ ХРАМ НА КИБЕЛА В БАЛЧИК ЧЕЗНЕ ПОД СНЯГ И ЛЕД

 
 
 
 
 
 
 
 

КИБЕЛА ТРЪГВА ИЗ СТРАНАТА

БОГИНЯТА КИБЕЛА И КРАЛИЦА МАРИЯ ОЖИВЯВАТ В КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ

Храмът на Кибела може напълно да бъде възстановен

БАЛЧИК ИСКА ХРАМА НА КИБЕЛА, БИЗНЕСМЕН ОЦЕНИ МЯСТОТО НА 680 000 ЕВРО

КОНЕН ТУРНИР ЩЕ ФИНАНСИРА СЪХРАНЯВАНЕТО НА ХРАМА НА КИБЕЛА

Общината в Балчик е готова да откупи терена с храма на Кибела

СЪЮЗЪТ НА АРХИТЕКТИТЕ ЩЕ ИСКА СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ ЗА БАЛЧИК

ДОБРУДЖА Е ЛЮЛКА НА СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНОСТ

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ НИПК ПОСЕТИХА ХРАМА НА КИБЕЛА

ЕДИНСТВЕНИЯТ ХРАМ НА КИБЕЛА НА БАЛКАНИТЕ - В БАЛЧИК

ТУРИСТИ ОТ ФРАНЦИЯ И БЪЛГАРИЯ ИДВАТ ДА ВИДЯТ ХРАМА НА КИБЕЛА

КОМИСИЯ ОТ НИПК И ДИРЕКТОРЪТ НА ИНСТИТУТА ВИДЯХА ХРАМА НА КИБЕЛА

В БАЛЧИК СПРЯХА СТРОИТЕЛСТВОТО ВЪРХУ ХРАМА НА КИБЕЛА

Писмо от НИПК спря строежа върху храма на Кибела в Балчик

МЕРКИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА АНТИЧНИЯ ХРАМ НА КИБЕЛА

100 ГОДИНИ ОТ ПЪРВИТЕ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ В БЕЛИЯ ГРАД

АРХЕОЛОЗИ ЩЕ ДОКАЗВАТ, ЧЕ БАЛЧИК Е ОТ НАЙ-ДРЕВНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАДОВЕ



 


Сходни връзки

С АМЕРИКАНСКО ФИНАНСИРАНЕ МУЗЕЯТ В БАЛЧИК УСПЯ ДА ИЗЛОЖИ НАХОДКИТЕ ОТ ХРАМА НА КИБЕЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди