изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:32 EEST
Станишев: Трябва да има диалог, но трябва да има и държава    
Политика Видяхме, че ГЕРБ взе формално участие в работата на две комисии и се стигна до радикализиране на протестите. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на БГНЕС. Това, което се случи вчера не е случайно. Видяхме съвсем различно лице на протестите. Очевидно някой се стреми на всяка цена да постигне падане на правителството час по-скоро и предсрочни избори. Ясно личи от изявленията на Борисов и поведението на ГЕРБ кои биха били печеливши от подобен сценарий. Гражданите, които протестират със своите основания трябва да си зададат въпроса волно или неволно кого обслужват.

Едни избори сега веднага ще доведат до възпроизвеждане на парламентарното статукво, на същите участници в НС. Това е единственият начин Борисов и Цветанов да контролират и ГЕРБ да запазят своята власт и да участват в управлението, заяви Станишев.

Има стремеж към незабавни избори с тази цел или включването на ГЕРБ в управлението на всяка цена. Това няма как да бъде прието от страна на БСП, категоричен е Станишев.

Вчера видяхме протестите съвсем различни с провокативни действия и насилие по отношение и на полицаите, които се държаха коректно. Имаше съзнателно търсене на сблъсък, за което вътрешният министър предупреждаваше нееднократно, каза лидерът на БСП. Той подчерта, че чакат анализ от вицепремиера Цветлин Йовчев.

"Вчера видяхме хвърляне на камъни, насилие, видяхме вземане на над 100 души за заложници по същество. Видяхме и разбиване на улици, кофи и всички останали атрибути на Столична община, което няма как да бъде възприемано като нормално в една нормална европейска държава. Очаквам МВР да си свърши работата, да идентифицира провокаторите, тези, които реализираха насилие и да предприеме законови мерки, както и да гарантира нормалната работа на НС", категоричен е Станишев.

Той отговори и на изказванията, че гневът на хората бил заради актуализацията на бюджета. "Тези приказки не отговарят на реалността. НС има волята да работи в интерес на българските граждани. Актуализацията на бюджета е необходима за социалната политика и за да може и след септември хората с увреждания да получават пари, защото те са планирани в бюджета на Дянков до септември месец. Оттам нататък не са предвидени пари за тези хора, все едно, че ги няма. Първокласниците имат нужда от тези средства, българският бизнес има нужда от плащания", заяви Сергей Станишев.

Той добави, че днешният ден е неработен за парламента. "Нека тези, които протестират да помислят чии интереси обслужват", повтори Станишев. Зад агресивната част от протестите има ясен сценарий и организатори и те трябва да бъдат разкрити, посочи отново Станишев. Той призова да се гарантира нормалната работа на парламента.

Вчерашните грозни сцени по отношение на български граждани, в това число депутати би трябвало да бъдат червена лампа за политиците. Става въпрос за държавността официално. Трябва да има диалог, но трябва да има и държава. Диалогът като ултиматум не е приемливо, не е формата за водене на разговори. Очакваме кметицата, която 40 дни се правеше на разсеяна, а днес изявява възмущение от вандалщината, също да си застане на мястото и да си поеме отговорността за бездействието си до този момент. Ще направим всичко необходимо през следващите дни за нормалната работа на институциите, добави още Станишев.

От своя страна председателят на НС Михаил Миков заяви, че ситуацията около НС доказва, че безотговорни политици слагат тежко клеймо на България като страна, която е далеч от правовата държава. "Оттук насетне търсенето на демократични и правови решения в рамките на Конституцията става все по-трудно. Поради тази причина призовах депутатите да не отиват днес в НС. Парламентът е орган и народните представители са избрани не за да работят с ултиматуми и натиск. Очакваме, че МВР, прокуратурата и Столична община ще се опитат да прочетат и да прилагат законите на страната", подчерта Миков.

 


Сходни връзки

Станишев: Трябва да има диалог, но трябва да има и държава | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.30 секунди