изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:27 EEST
ВЪЗПИТАНИЦИ НА НУИ "П. ПИПКОВ" ПРЕДСТАВИХА БОГАТА ПРОГРАМА В КУРОРТА АЛБЕНА    
Туризъм По покана на курортен комплекс „Албена", 23-ма възпитаници на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков" в Плевен участваха в културната програма на курорта. От 13 до 18 юли перкусионен ансамбъл „Акцент", вокален квартет „Елика" и танцов състав от специалност „Български танци" радваха летовниците с богата и пъстра програма, в която преобладаваха български мелодии и ритми.

Под ръководството на Танушка Арабаджиева и Илиян Илиев младите танцьори се представиха с Видински, Шопски и Добруджански танци, както и с камерните: „Кукли", „Джиновски" и „Луди млади". Квартет „Елика": Лина Мачева, Радостина Цанкова, Мария Петкова и Мила Иванова с преподавател Елка Недялкова, редуваха красиви песни от Северозападна и Централна Северна България, Тракия, Добруджа и Шопско, сред които „Каква се пролет задала", „Море додумая", „Сите моми", „От Витоша по-високо нема", „Отдолу идат шарени колца", „Вечеряй Радо", „Мен ме мама селяну не дава".

Перкусионен ансамбъл „Акцент" с ръководители Августина и Симеон Серафимови се включи в петте концертни вечери с „Ръченица" из „Тракийски танци" от Петко Стайнов, „Танц със сопи" от Георги Андреев, „Не ме питай" от Владимир Петров (възпитаник на НУИ „П. Пипков"), „Лезгинка" и „Танц със саби" из балета „Гаяне" на Арам Хачатурян, няколко рагтайма, „Турски марш" от Моцарт, Унгарски танци от Брамс, „Чардаш" от Монти и др. Изпълненията на Николай Иванов, Елена Дорошенко, Поля Петкова, Християн Христов и Янислав Цолов се вплитаха непринудено и естествено в песните на квартет „Елика" и колоритните танци.

 

Концертите на талантливите плевенски деца завършваха с българско право хоро, в което ентусиазирано се включваше и голяма част от публиката. За първи път сцената на открито пред Културно-информационния център в курортен комплекс „Албена" се предоставят изпълнения на млади талантливи деца от националните училища по изкуствата в България.
Преди възпитаниците на НУИ „П. Пипков" пред българските и чуждестранни туристи са се изявили ученици от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев" в град Котел.
Г-жа Илина Илиева - ръководител на сектор „Култура и музика", изказа възхищение от плевенските ученици и благодарност към техните учители с думите: „С музика, чар и настроение внесохте ярък акцент в културния живот на комплекса. На нас и нашите гости доставихте изключително удоволствие с вашите изпълнения. Благодаря, че приехте да бъдете част от нашето лято в Албена!"
dariknews.bg/НДТ

 


Сходни връзки

ВЪЗПИТАНИЦИ НА НУИ "П. ПИПКОВ" ПРЕДСТАВИХА БОГАТА ПРОГРАМА В КУРОРТА АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди