изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:38 EEST
ПРИЕТА БЕ НОВАТА ТРАНСПОРТНА СХЕМА НА ДОБРИЧ    
НовиниТя ще влезе в сила от юли догодина. Заложено е тролейбусният транспорт постепенно да отпадне, като бъде заменен с автобусен 


Отчет за дейността на Общинския съвет и неговите комисии за първите шест месеца на годината приеха на вчерашното си заседание общинските съветници от Добрич. Според него, за полугодието местният парламент е провел шест редовни заседания, като общата им продължителност е била 19 ч. За периода са постъпили 4 питания към кмета от общински съветници, на които е отговорено. Направени са и 5 изказвания на граждани по въпроси от значение за местната общност. Кметът и членовете на кметския екип са внесли 94 докладни записки. По обсъдените общо 104 теми са взети 100 решения. За полугодието постоянните комисии към местния парламент са провели 73 заседания, като са дали общо 529 становища. Най-много решения е имала постоянната комисия по обществен ред и сигурност. Приет бе и отчет за изпълнение на решенията на общинските съветници.

Местният парламент прие и отчет за текущото изпълнение на бюджета на община Добрич за първите шест месеца на годината. Изпълнението на плана за собствените приходи на общината към края на юни е в размер на 11 милиона и 42 хиляди лева, което е почти 60 на сто спрямо годишния план. Постъпленията от данъчни приходи са 3 милиона и 700 хиляди лева, което е 62 % спрямо годишния план. Планът за неданъчните приходи е изпълнен на 58 процента. Приходите от общински такси са 4 милиона и 500 хиляди, от продажба на нефинансови активи са почти 1 милион лева, а от концесии са постъпили малко над 100 хиляди лева. Изпълнението на разходната част на бюджета за първото шестмесечие на 2013 година е 22 милиона и 680 хиляди лева. Изразени бяха опасения, че поради високите цени на енергоносителите, разходите за издръжка на общинските звена са в преразход и може да се наложи актуализация на бюджета през септември. Стана ясно, че тревожно е положението в Ученическо общежитие, където средствата за издръжка са на привършване. Кметът Детелина Николова обясни, че е била дискутирана с директорите на професионални гимназии съдбата на общежитието и те са настояли то да се съхрани. Проблемът е, че без допълнителен ресурс от оперативните програми, състоянието му не може да се подобри. Правените преди три години разчети са сочели, че за ремонта му са нужни 1 млн. лева, но тогава управляващият орган по ОП „Регионално развитие” го е извадил от проекта на община Добрич, по който бе ремонтирана образователна инфраструктура.

Съветниците, след дебати и коментари, дадоха съгласие общината да сключи нов договор за кредит с фонд „ФЛАГ”, за да осигури средства за съфинансиране на седем инфраструктурни проекта,  които трябва да приключат тази година. Те са на обща стойност 60 млн. лева и са по оперативните програми «Регионално Развитие», „Околна среда”, Трансгранично сътрудничество. Общинските проекти са свързани с изграждането на регионална система за управление на отпадъците, развиването на града като туристическа дестинация, предотвратяване последиците от наводнения на територията на града чрез укрепване напречното сечение на река Добричка, изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на Добрич и в рамките на трансгранично сътрудничество с румънския град Констанца подобряване на транспортна инфраструктура, за повече мобилност и достъпност. Необходимият е финансов ресурс е 1 205 082,04 лв. за осигуряване на средствата предвидени като съфинансиране от страна на общината, който кметът заяви, че към момента не може да се осигури от местния бюджет.

Общинският съвет даде съгласие за изработване на подробни устройствени планове, за да могат да се реализират различни инициативи на граждани и фирми,   сред които и мандра на „Недко Недков – Овчарово” ЕООД. Приет бе и проектът на Интегрирания план за възстановяване и развитие на Добрич. Общината е една от 36-те общини в България, която реализира проект по схема за подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие на оперативна програма «Регионално Развитие» 2007-2013г.  Основната цел на схемата е изработване на интегрирани планове за градско развитие, насочени към устойчиво и трайно преодоляване на високата концентрация на икономически, природни и социални проблеми в градовете агломерационни ареали. В рамките на проекта беше сключен договор с изпълнител „Консорциум Добрич 2020” за разработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на Добрич. Резултатите от неговата работя бяха представени на заседанието вчера. Те включват целеви и проблемен анализ на настоящата ситуация, програми за реализация за всяка зона за въздействие, индикативен списък на програмата с идентифициране на проектни идеи, проекти и възможности за публично-частни партньорства на територията на обособените зони, оперативен план, както и бюджет на програмата като консолидация на индикативните бюджети на проектите и план –график за реализация на проектите. Стана ясно, че около 60 милиона лева е бюджетът за 7-годишния период за зоната със социални функции. Предвидено е изграждане и обновяване на образователна инфраструктура, на социална и градска среда, изграждане и обзавеждане на парк „Св. Димитър”. Бюджетът на зоната с публични функции е 78 млн. лв. Тя обхваща 10 обекта, сред които кооперативния пазар, сградата на бившата Стоматология, която се предвижда да се използва за нуждите на Регионалния исторически музей. Третата зона е тази с концентрация на икономическа активност и бюджетът й е 21 млн. лв. В нея е залегнало като идея създаването на Инфо-център в помощ на бизнеса.

По искане на управителя на „Тролейбусен транспорт” бяха направени промени в сегашната транспортна схема, свързани с отмяна на изпълнението на тролейбусните линии с номера 111 и 176 в неделните дни и замяната им с нови автобусни линии със същите номера.  Те ще изпълняват курсове по същите маршрути и в същите часове като в делник.  Причина за промените е постъпила информация в Община град Добрич от управителя на „Тролейбусен транспорт” в града инж. Митко Митев, според която съществуват сериозни затруднения за изпълнение на тези маршрутни разписания, тъй като не достигат тролейбусни шофьори.

От 1 юли следващата година ще влезе в сила утвърдената от общинските съветници вчера нова транспортната схема. Тя е съобразена с необходимостта от промяна на съществуващи линии, увеличаване или намаляване дължината на изпълнявани курсове, промяна в честотата на преминаване на превозните средства – по коя линия, кога и в какъв интервал, преместване на съществуващи спирки на подходящи места за по-добра свързаност, достъпност и комуникативност. Консултантът по изработване на схемата Тодор Анастасов заяви, че една от промените съобразени с исканията на гражданите е по–добра транспортна комуникация в Рилските блокове, както и създаването на спирка в района на Мосю Бриколаж. Отстранени са някои от линиите, които и в старата схема не са се изпълнявали. Заложено е тролейбусният транспорт постепенно да отпадне, като бъде заменен с автобусен.  Удължен бе мандатът на работната група, участвала в създаването на схемата, с краен срок до 31-ви октомври. Дотогава трябва да стане ясно какви точно промени са удачни за Добрич, съобразно възможностите за финансиране. Новата транспортна схема на града е част от прединвестиционното проучване за системата на градски транспорт, извършвано от Общината. Проучването се реализира по проект „Бъдеще за Добрич” по ОП „Регионално развитие”. Предварително е проведена мащабна анкета сред гражданите на Добрич, които ползват масовия градски транспорт. Проведени са срещи и разговори със служители и работници в предприятията в индустриалната зона на Добрич. Направено е и публично обсъждане с представители на общината, граждани и превозвачи. НДТ

 


Сходни връзки

ПРИЕТА БЕ НОВАТА ТРАНСПОРТНА СХЕМА НА ДОБРИЧ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПРИЕТА БЕ НОВАТА ТРАНСПОРТНА СХЕМА НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2013-07-26 @ 00:33 EEST
Тия тролеи бяха голяма гордост навремето... Дано поне консервираме добре мрежата, но едва ли. Вероятно е скъпо.
ПРИЕТА БЕ НОВАТА ТРАНСПОРТНА СХЕМА НА ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2013-07-26 @ 07:58 EEST
Първо мрежата трябва да се окраде, после да се ликвидира, а али ще дойде време да се възстанови, ще кажат други общински съветници. Въпреки това, тролейбусен транспорт е ефективен за градове над 100 000 жители, трамвай - над 500 000, метро - над 1 милион. Такива са общоприетите норми.



Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди