изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-01 @ 22:46 EEST
Окръжен съд – Добрич, потвърди наказанията на двама братя, извършили множество взломни кражби    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, потвърди присъда на Районен съд – Добрич, с която на 51-годишния Владимир К. Калинов е наложено наказание 5 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване, а 44-годишния Радослав К. Калинов е наказан с 3 години лишаване от свобода.

Първоинстанционният съд е признал Владимир Калинов за виновен в това, че през периода 03.04.2012 – 09.07.2012 г. в гр. Добрич, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – счупване на патрони на входни врати и чрез използване на МПС и техническо средство – раздвижен ключ и отвертка, в съучастие с Радослав  Калинов, като извършител е отнел чужди движими вещи на стойност 16 798,68 лв. от владението на 11 лица. За част от отнетите вещи на стойност 1300 лв. деянието е останало недовършено по независещи от дейците причини.

            Радослав Калинов е признат за виновен в това, че през периода 06.06.2012 г. – 09.07.2012 г. в гр. Добрич, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – счупване на патрони на входни врати и чрез използване на МПС и техническо средство – раздвижен ключ и отвертка, в съучастие с Владимир Калинов, като извършител е отнел чужди движими вещи на обща стойност 7 806,20 лв. от владението на 4 лица. За част от отнетите вещи деянието е останало недовършено по независещи от дейците причини.

            С присъдата Владимир Калинов е осъден да заплати на четири лица обезщетение в размер съответно на 549 лв., 1200 лв., 890,98 лв. и 4 378 лв.

            Двамата обжалваха пред Окръжен съд – Добрич, присъдата с искане за връщане на делото в първоинстанционния съд, където след като възстановят причинените от тях щети то да приключи със споразумение. Подсъдимите оспорват участието си в част от повдигнатите им обвинения.

            Въззивният съд установи, че делото в Районен съд – Добрич, е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие. Първоинстанционният съд е установил, че братя Калинови са многократно осъждани за престъпления против собствеността и престъплението, предмет на настоящото производство е извършено при условията на опасен рецидив. Двамата живеели заедно в гр. Силистра. През периода 03.04.2012 – 18.05.2012 г. Владимир Калинов посетил неколкократно гр. Добрич. Той проникнал в различни имоти по идентичен начин и средства, действайки с помощта на раздвижен гаечен ключ и отвертка. На 03.04.2012  г. в ранния следобед той звъннал няколко пъти на врата на апартамент и след като се уверил, че вътре няма никой, изкривил с отвертката металната част от брава. С помощта на раздвижен ключ той счупил патрона. Ползвал ръкавици. Взел преносим компютър ведно с чанта и рутер, позлатен синджир и кръст. Отнетите вещи продал чрез посредник от Силистра, като обяснил, че са вносни. По подобен начин той извършил още 10 посегателства, като в някой от тях участвал брат му, който имал задача да го пази.

            Окръжен съд – Добрич, констатира, че фактите от обвинителния акт са признати от подсъдимите в процедурата по съкратено съдебно следствие, по която е протекло делото в Районен съд – Добрич. Преди пристъпване към тази процедура първоинстанционният съд е уведомил двамата, че направените от тях самопризнания и съответните доказателства от досъдебното производство ще бъдат ползвани при постановяване на присъдата. С жалбите си пред въззивния съд и доводите в тях, те се опитват да оттеглят направеното от тях самопризнание, което според Наказателно-процесуалния кодекс е недопустимо. Недопустимо е и въззивният съд да събира доказателства по факти, несъвместими с обвинителния акт. Тези искания на Владимир Калинов не се подкрепят и от събраните в досъдебното производство доказателства.

            Окръжен съд – Добрич, отчита изключително високата степен на обществена опасност на престъплението – 11 взломни кражби, и също толкова високата обществена опасност на Владимир Калинов – той е многократно осъждан, и изключително лошите му характеристични данни. Предвид това съдът прие, че наложеното му наказание не е явно несправедливо и няма основания за намаляването му. Съдът прави извод, че престъплението е извършено само при отегчаващи отговорността му обстоятелства, а самопризнанието му е продиктувано от желанието за по-ниско наказание.

            Окръжен съд – Добрич, установи, че на Радослав Калинов е наложено минималното по размер, предвидено за това престъпление наказание. То е съобразено с участието му в само в част от деянията, както и с конкретната му намеса. Съобразено е с предишните му осъждания за престъпления, извършени при опасен рецидив. Въззивният съд намира, че липсват основания за намаляването му, тъй като престъплението е извършено дни след излизането му от затвора.

            Окръжен съд – Добрич, не установи допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и съобрази, че присъдата следва да бъде потвърдена.

            Решението на Окръжен съд – Добрич, е окончателно

 

26.07.2013 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, потвърди наказанията на двама братя, извършили множество взломни кражби | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди