изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:44 EEST
Общините ще събират една такса по-малко    
ИкономикаДа се забрани на общините да събират такса от фирмите и гражданите за издаване на удостоверение за наличие или липса  на задължения към местния бюджет. Това предвижда план за намаляване на административната тежест, разработен от правителството.

Сега местните власти събират между 2 и 30 лв. за справката, която често се изисква от някое друго звено на общинската администрация. Вместо да се предостави по служебен път обаче, от фирмите и гражданите се иска да платят, за да получат и представят документа на хартия. Същата услуга, но от Националната агенция за приходите, е безплатна и сега.

Отпадането на таксата е една от 24-те мерки за намаляване на бюрокрацията, обсъдени на работно заседание на правителството. Те са набелязани от работна група, ръководена от вицепремиера Даниела Бобева. Вече са готови и промените в нормативните документи, с които намеренията да станат факт. Кога ще бъдат приети всички обаче зависи от парламента.

Сред другите мерки за намаляването на административната тежест е въвеждане на забрана от държавата и общините да искат от фирмите и гражданите документи, които са налични в регистрите на някое ведомство. Тя вече е заложена в разработените под ръководството на Бобева промени в Закона за обществените поръчки.

Организациите, които предлагат обществени услуги като топлофикациите, електроразпределителните дружества, мобилните оператори и други, също ще бъдат задължени да се съобразяват със сроковете и модела на обслужване, които важат за чиновниците.

В дългосрочен план се предвижда в големите градове да бъдат създадени центрове, в които да се заявяват и получават услуги от различни ведомства.

“Това е само началото. До края на август ще има втори пакет. Идеята ни е всеки месец да намаляваме тежестта и бюрократичните пречки пред бизнеса”, каза Бобева, цитирана от пресслужбата си. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Общините ще събират една такса по-малко | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди