изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:38 EEST
ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА БАЛЧИК РЕДЯТ АРХИВИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ    
КултураДокументална изложба „Балчик – тихото пристанище” е организирана съвместно с Държавна агенция "Архиви", Националния архив на Румъния и Университетски ботанически градини. Тя ще бъде открита в събота, когато ще се отбелязва годишнината от създаването на Ботаническата градина в Балчик.

При откриването й ще присъства ръководството на Държавна агенция “Архиви”, в лицето на доц. д-р Мартин Иванов и на Националния архив на Румъния, в лицето на директора д-р Йоан Драган.

Изложбата представя разказ за историята на града и околностите му в снимки и карти, част от колекциите на Централния държавен архив, Националния архив на Румъния, Държавен архив – Добрич и  Историческия музей в Балчик. Включеният снимков материал отразява динамиката на историческото развитие на региона.
Най-ранните изображения са карти, изготвени през XIV в., и заедно с включените гравюри от XIX в. илюстрират онзи период от историята на градското селище, когато в резултат на миграционни процеси пространството е обживяно от представителите на различни етноси. Това успешно вписва град Балчик в демографската палитра от балкански градове до 1878 г. В образи е проследена и историята на района след края на Първата световна война, когато започва изграждането на архитектурен комплекс, съчетаващ молдовски, мавритански и ориенталски архитектурни композиции, с изящно оформена градина. Комплексът е лятна резиденция на румънската кралица Мария, а изграждането му е олицетворение на желанието на румънското кралско семейство да превърне Балчик и околностите му в едно от най-привлекателните места на българското Черноморие.
Изложбата е част от традиционното отбелязване на създаването на Университетската ботаническа градина в Балчик и може да бъде видяна до края на септември 2013 г., съобщават от ДА „Архиви”. НДТ 

 


Сходни връзки

ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА БАЛЧИК РЕДЯТ АРХИВИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди