изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:15 EEST
С АКАДЕМИЧНО ТЪРЖЕСТВО БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК ЧЕСТВА СЪЗДАТЕЛЯ СИ    
НовиниАкадемично тържество ще се проведе в Университетската ботаническа градина в Балчик на 27 юли от 19 часа. То е посветено на 125-годишния юбилей на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и на 120-годишнината от рождението на акад. Даки Йорданов, който е основател на градината в Балчик, съобщиха от ръководството й.

Програмата на тържеството предвижда поднасяне на венци пред паметната плоча акад. Даки Йорданов, както и произнасяне на академично слово за създателя на ботаническата градина в Балчик от проф. д.б.н. Димитър Иванов. По-късно ще бъдат открити и изложби, посветени на историята на университета и на град Балчик.

Университетската ботаническа градина при Софийски университет "Св. Климент Охридски" в Балчик е създадена през 1955 г. Днес тя се простира на площ от 194 дка, като част от нея е със статут на Защитена местност по закона на ЗЗТ. В границите на защитената местност специалисти и любители могат да наблюдават естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на региона. На територията на Университетска Ботаническата градина се намира и арихитектурно-парковия комплекс „Двореца“, който е бил лятна резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век. По протежението на морския бряг, на терен с голяма денивелация са обособени тераси - градини, свързани помежду си със стръмни стълби, зелени тунели и арки.

През 1955 г. теренът на парка е предоставен на Софийския Университет за създаване на Ботаническа градина, която се изгражда под ръководството на акад. проф. Даки Йорданов. От 2005 г. Университетската ботаническа градина отваря своята адаптирана градина, предназначена за посещение от хора с увреждания. Тя е официално открита по повод 50-годишния юбилей. Университетска Ботаническа градина гр. Балчик е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични екзоти, както и други уникални растения. Известна е с колекцията си от едрозамерни кактуси и сукуленти, експонирани на открито през топлите месеци на площ от около 1 дка. През 2012 г. отвори врати постоянна експозиция от кактуси и сукуленти, и така любителите на на тези бодливи екзоти могат да се насладят на цветовете и красотата им целогодишно. Атракция е и градината със зимоусточиви кактуси. В Университетска ботаническа градина - Балчик растат и други екзотични и рядко срещани дървета като каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия, лирово дърво и др. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др. Неповторим акцент са красиво оформени партери и кътове на градината са представени едногодишни пролетни и летни цветя, алпийска и водна растителност, папрати, защитени и редки видове, лиани, цъфтящи и вечнозелени храсти. В тази неповторима градина се отглеждат над 3 000 растителни вида. Освен красив кът на България, Университетска ботаническа градина в Балчик е място за изследователска и научна дейност, студентски практики, инициативи, свързани с екологичното образование и изкуството. НДТ

 


Сходни връзки

С АКАДЕМИЧНО ТЪРЖЕСТВО БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК ЧЕСТВА СЪЗДАТЕЛЯ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди