изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:03 EET
Дянков ползвал двореца "Кричим" за вила    
Новини

Бившият финансов министър от ГЕРБ е ползвал историческия дворец Кричим за семейна вила, показва разследване на TV7 и NEWS7. Оказва се, че Симеон Дянков по свой вкус е ремонтирал и декорирал някогашната ловна хижа на цар Борис, в която той скъсва искането на нацистите за предаване на българските евреи. Очевидно привлечен от  лукса на монарсите по време на отдиха си Дянков се е ползвал от услугите на 28 души персонал - камериерки, готвачки, градинари.



Дворецът "Кричим" не отстъпва по очарование на образците на световната архитектура. Въпреки, че е по-малък по размер, той е също толкова ценен за българска история колкото и дворецът Шон Брюн за Австрия или Версай за Франция. Но докато тези страни се стремят да запазят максимално автентичния облик на комплексите си и ги отварят за туристи, българският дворец стои затворен за хората. Не и за бившия финансов министър Симеон Дянков, който ползва националното съкровище като вила за отдих.

На 11 юли 2012 година на закрито заседание на кабинета "Борисов" собствеността над имота е прехвърлена от Национална служба за охрана към Министерството на финансите, оглавявано по това време от Симеон Дянков. От тогава до деня , в който правителството на Бойко Борисов подава оставка всеки уикенд първият финансист в държавата и семейството му прекарват в двореца, разказват хората от село Куртово Конаре, на чиято територия е комплекса.

Жителите на селото засичали бившия министър по време на семейна разходка без никаква охрана. Министърът дори се спирал да разговаря с хората, но така и не намерил време да се срещне с кмета.

Оказва се, че Дянков разпоредил ремонт на двореца и дори променил част от облика му по свой вкус. И докато по силата на финансовата криза затягаше колан след колан, ведомството му е намерило и инвестирало във въпросния ремонт 300 хиляди лева от бюджета си, сочи справка, която екипът ни изска. В реновирането влиза: ремонт на покрива, мазилка, пребоядисване на стените, подмяна на дограмата, претапициране на мебелите, подмяна на тапети, пердета, абажури.

"Кричим" е бил построен от Цар Фердинанд като ловно стопанство. Синът му Борис го разширява и го превръща във вила на царското семейство. По времето на комунизъма комплексът е национализиран и  се е използвал за резиденция на Тодор Живков. Тук  са настанявани най-важните гости от чужбина: тук е спал Юрий Гагарин, Индира Ганди, шейхът на Иран, Йосиф Тито, Фидел Кастро.

Целият втори етаж, който навремето е бил отреден за царицата и нейните деца, сега е модернизиран. Има телевизори, изградена е централна климатизация, прекаран е и интернет.
Днес Министерството на финансите обяснява голямата инвестиция с намерението комплексът да бъде отворен за посетители. Това обаче така и не се случва. От друга страна споровете за имота продължават. През октомври съдът ще разглежда молбата на Симеон Сакскобурготски за възстановяване на собствеността над двореца. http://scandalplus.com
 


Сходни връзки

Дянков ползвал двореца "Кричим" за вила | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди