изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:59 EEST
Гърция ще търси от собственика на нашия The Mall раздадени рискови кредити    
По света Богатият елит в Гърция и по света се стресна от ареста на корабния магнат и бизнесмен Виктор Рестис. Той е собственик на един от големите молове в София - Тhe Mall (виж по-долу). Рестис бе прехвърлен в затвора "Коридалос". Въпреки че е изплатил с лихвите сумата от 5,8 млн. евро, заради които му бе отправено обвинение за незаконно присвояване и пране на пари от престъпни дейности.

Срещу 45-годишния корабен магнат и сътрудниците му Анастасиос Палис и Димитрис Калиманис са повдигнати обвинения за престъпни действия, свързани с пране на пари и незаконно присвояване. Обратното броене за Виктор Рестис започна късно вечерта в понеделник (22 юли), когато в Главната дирекция на полицията на Атина са получени заповеди за арест на бизнесмена, както и на двама близки негови партньори.

Самият бизнесмен според неговия адвокат Петрос Махас е отрекъл в показанията си, че сумата от 5,8 млн. евро, отпусната като кредит от банката FBB (в която първоначално е бил едър акционер - б.а.), е отишла в сметки на негови роднини. Рестис е представил необходимите данни, но не е успял да убеди властите да го освободят.

Според публикации кредитът от 5,8 млн. евро е бил предоставен на 13.06.2012 г. на дружеството AAM Holdings S.A с адрес на управление на Маршалските острови. Притежател на компанията се явява United Shipping Inc, която същевременно е и акционер на Ronda Shipmanagement Inc със седалище в Либерия.

Привличането на Рестис по случая за неверни данни е предложено на Съдебния съвет от компетентния прокурор Й. Драгацис, според когото 45-годишният магнат в декларациите си за произход на парите си за периода от 2008-2011 г. е записал, че участва в 6 дружества по света, а през 2012 г. - в 8. При разследването обаче е разкрито, че той е имал участие в още 251 дружества.

Според гръцките медии срещу Виктор Рестис освен по делото за кредита от 5,8 млн. евро ще бъдат повдигнати и други обвинения. Вече се провежда разследване от прокурорите, работещи в сектор "Корупция" - Елени Сиску и Евгения Кивелу, за кредитите, отпуснати като рискови от неговата банка. Тя вече е в статут на специална ликвидация, а част от нея бе погълната от Националната банка.

Размерът на тези кредити все още не е точно установен, както не са установени и условията по сключването им. Също така Рестис би могъл да се изправи и пред наказателното обвинение, свързано с декларацията му за произход на паричните му средства, която е бил длъжен да подава като президент на кредитно-банкова институция.

Според Агенцията за борба с прането на пари от незаконни дейности парите се изнасят в чужбива чрез 251 недекларирани офшорни фирми.

Съществуват и преписки, които са свързани със закупуването на недвижими имоти на много по-високи цени, които се проверяват за пране на пари от престъпна дейност. Бизнесменът отрича.

Хората, които го познават, наричат Виктор Рестис "новия Онасис". Любимият му девиз е "Небето е лимитът за нас". Той е на 45 години и е емблематично име в гръцката икономика.

Принадлежи към една от най-влиятелните фамилии в международен план. Човек на мекия тон, обикновен, почти винаги усмихнат и изобщо не отговаря на образа на арогантен богаташ. Баща на 4 деца от два брака. Собственик е на комплекса Porto Hydra Hotel в Ермиони, Арголида, един мол в София и на остров Свети Стефан в Черна гора. Именно там сключи втория си брак с красивата журналистка Корина Синодину, от която има дъщеря. Част от огромните печалби от корабния бизнес инвестира в недвижими имоти, в регистрирани на борсата дружества, в енергетиката, в банки, в хранителната промишленост, в музикалния бизнес и в медиите.

Обожава морето. Има яхта Blue Bell с дължина 42 м . Притежава и диплома за пилот. За Рестис всичко започва през лятото на 2004 г., когато след смъртта на баща му поема огромното семейно имущество и корабното дружество Enterprises Shipping, основано през 1974 г. Син на Стаматис и Бела Рестис, Виктор е роден през 1968 г. в Конго, където е живяло семейството му в първите години след раждането му. Той успява да извади дружеството от тясното занимание на корабоплаването и да го пусне по течението и на други сфери. Развива още повече Enterprises SA, което има армада от кораби цистерни и товарни кораби. Първата му стъпка е да закупи от малайзийската петролна компания Petronas срещу сумата от 740 млн. долара армада от 32 кораба за превоз на сухи товари. Тази сделка той счита за свой личен успех.

За корабната му дейност се счита, че в този период разполага с почти 70 кораба, различни по вид, и участва в две регистрирани на Фондовата борса в Ню Йорк дружества. Говори се, че въз основа на текущите цени стойността на армадата му се изчислява на над 6 милиарда долара.

Магнатът продължава да притежава от 2006 г. 51% от банката First Business Bank Колкото и усилия да полага в миналото да продаде мажоритарния си дял, така и не успява, което води до големите му проблеми в момента, твърдят гръцките медии.

През януари 2006 г. Enterprises Shipping бе удостоено с наградата Lloyd's List Awards като най-доброто дружество, собственик на товарни кораби. Това е кулминацията на една забележителна година, по време на която Рестис подписва договори и създава съвместни проекти с Абу Даби и Ирак, подкрепяйки също развитието и на регистрираната на американската борса фирма за сухи и насипни товари Seanergy. Съвместната работа с International Petroleum Investment от Абу Даби и първоначалният капитал от 1,5 милиарда долара имат за цел създаването на бизнес консорциум с дейности от областта на добиването, рафинирането и превоза на петрол.

По силата на споразумение с Ирак от 2009 г. Рестис се ангажира да предостави над 100 кораба на държавната корабна компания на Ирак, с които всяка година арабската държава да задоволява националните си нужди за превози на сухи товари. Партньорите му говорят за него като за амбициозен бизнесмен, който винаги е справедлив с подчинените си, но ако нещо не е свършено както трябва, никой не би желал да се изпречи на пътя му.

Виктор Рестис е виден член на Гръцката еврейска общност, а майка му Бела Рести е активен член и председател на Еврейското дружество в Атина, което наброява 265 членове. Същевременно е член и на Еврейската общност на Родос.

"Ние вярваме, че истината ще изгрее. Ще продължим да сътрудничим изцяло с гръцките власти, за да може правосъдието да продължи работата си и в крайна сметка да се покаже цялата истина", заяви Катя Рестис от името на фамилията.

Стои финансово зад сделката за мола

Виктор Рестис е човекът, който стои финансово зад фонда, собственик на търговския център The Mall в София. Инвестиционният фонд "Асос кепитъл" (Assos Capital) подписа договор за покупка на част от търговския център на френската фирма "Карфур" (Carrefour) на бул. "Цариградско шосе" в София през 2008 г. Тогава представители на фамилията Рестис присъстваха и на откриването на The Mall и бяха представени като основен акционер на "Асос кепитъл".

Крайната продажна цена на търговския проект бe около 200 млн. евро. Обект на сделката са 73 хил. кв. м, включващи повече от 200 магазина, заведения за хранене, голям мултиплекс и зала за игри. Според информация от български медии компанията има и други обекти в София - офис сгради в центъра, на бул. "Александър Малинов" в "Младост", съответно с площ 8000 кв. м и 4000 кв. м.  http://www.24chasa.bg
 


Сходни връзки

Гърция ще търси от собственика на нашия The Mall раздадени рискови кредити | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди