изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:46 EEST
РЗИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ОПАСНИ ДЕТСКИ ДРЕХИ И БИЖУТА    
НовиниПредупреждение за 15 опасни стоки е публикувано на сайта на Регионалната здравна инспекция в Добрич. То е във връзка с писмо на Министерство на здравеопазването, което информира за получени нотификации от Европейската система за бърз обмен на информация за опасни стоки, пуснати на пазара /RAPEX/.

 Сред опасните стоки са детски панталони, марка YOU JOY, с неизвестен производител. Детският гащеризон е от рипсено кадифе, с регулиращи се презрамки, множество джобове с метални копчета и закопчалки, размер 12 месеца. Рискът е химически - установена е никел от горните метални части на копчетата, който може да причини дразнене на кожата и може да има канцерогенен ефект. Продуктът представлява сериозна химическа опасност за детето. Небезопасна е и тениска от същата марка, отново с неизвестен производител. Тя е тъмно синя, с дълги ръкави, с щампа в различни цветове и апликация с фигура на момиче отпред. Фланелата е украсена с малки камъни в сребрист и розов цвят. Текстилният продукт е предназначен за деца под 3 години, а малките камъчета лесно се отделят от фланелата и могат да бъдат поставени в устата на детето и да причинят задавяне.

Опасности за децата крият и тетрадки, марка BEST, и  цветни писалки "Gelpens Glitter", марка Slammer. Тетрадката е със 100 листа, покрита с жълто пластмасово покритие, с бял етикет. Тя съдържа кадмий над допустимото и това може да причини сериозен риск за здравето на хората заради своята токсичност. Писалките са шест, с гел, в различни цветове с дръжка от мека пластмаса. Пластмасовата дръжка съдържа опасни вещества.  

В Министерството на здравеопазването са получени и нотификация за опасни пръстени, огърлици, колиета, обеци, златна висулка във форма на долар, лепило и др. НДТ

 


Сходни връзки

РЗИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ОПАСНИ ДЕТСКИ ДРЕХИ И БИЖУТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди