изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:35 EEST
Нинова: Само за месец правителството изплати на бизнеса 563 млн. лв. ДДС    
Политика Само за месец юли правителството е изплатило 563 млн. ДДС, дължимо на бизнеса. Това заяви заместник-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труд и социалната политика Корнелия Нинова, на пресконференция в централата на БСП.

Според нея общото неизпълнение на приходната част е сериозен аргумент, за да се прави актуализация на бюджета. „Според нашите опоненти, ние правим тази актуализация, особено в приходната част, защото сме се отказали от борбата с контрабандата. Това не е вярно", подчерта тя. Депутатът поясни, че през юли двете приходни агенции - НАП и Агенция „Митници" са прогнозирали неизпълнение общо и за двете от 980 млн. лева, до края на годината. Към момента това неизпълнение е в размер на 555 млн. лева. Нинова посочи, че когато е била обсъждана актуализацията на бюджета на първо четене, от опозицията са изтъквали, че не може да се прави актуализация бюджета без да се види как върви изпълнението за първите шест месеца. „Вероятно те са разчитали, че данните за бюджета ще покажат добри приходи и това ще подкрепи тезата им, че няма нужда от актуализация. Очевидно се случва точно обратното.", каза тя. Според нея е предвидено да се съберат 200 млн. лв. повече приходи от акцизите през 2013 г. „Реалната събираемост е с 25 млн. лв. по-малко, така, че се забелязва колко голяма е разликата, на прогноза спрямо реално изпълнение", коментира тя.

Ще търсим механизъм за увеличение на МРЗ

Основните две пера в актуализацията на бюджета са сто и шестдесетте милиона за разплащане с бизнеса и социалният пакет, който се предвижда, обясни Корнелия Нинова. „Той включва 40 млн. лева за хората с увреждания и 40 млн. лева ваучери за храна", заяви депутатът. Тя посочи, че днес на второ четене в Бюджетната комисия на НС е било прието предложението на КБ за увеличаване парите за децата с увреждания от 189 на 217 лева. „Това увеличение ще засегне 22 000 деца с увреждания. Ще струва 3 млн. лева на държавата за периода до края на годината, като всяко дете ще вземе 140 лева повече", обясни Нинова. Освен тези мерки, от КБ ще настояват за още две социални мерки при второ четене на бюджета. „Първата е да се намери механизъм в Съвета за тристранно сътрудничество да се увеличи минималната работна заплата от 1 октомври", подчерта депутатът. Второто предложение е да се търси решение на въпроса с безработицата. „Очакваме до края на годината да бъдат освободени 32158 работещи по Оперативната програма за развитие на човешки ресурси. Това представлява един процентен пункт увеличение на безработицата, която към юни е 10 процента", посочи тя. „Ще настояваме пред правителството това увеличение на безработицата да се избегне", заяви Нинова. Депутатът обясни, че решението, което предлагат от КБ е увеличение на парите предвидени за пазара на труда, с 8 млн. лева на средствата за заетост.


 


Сходни връзки

Нинова: Само за месец правителството изплати на бизнеса 563 млн. лв. ДДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди