изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:38 EEST
Фандъкова излъга за "спонтанния протест"    
Новини

Оказва се, че кметът на София Йорданка Фандъкова е излъгала, че протестите в столицата са спонтанни, показва разследване на БГНЕС. Според документи, с които БГНЕС разполага, твърденията на Фандъкова, че протестите са спонтанни и тя не знае кои са организаторите, не отговарят на истината. В събота на въпрос на БГНЕС за това дали тя не може да поиска от протестиращите да спазват закона и часовете за протест до 22 часа, Фандъкова отговори: "Чух призивите за организатор, но как точно си представяте някой да стане организатор. Ако има организатори добре, ако няма - с кого да разговарям", попита тя.



В уведомителните писма до столична община, обаче, има посочени организатори и часове за провеждане на протестите. Например, в уведомително писмо от 22 юли (ден преди атаката на парламента и вземането на "заложници" там) има посочен организатор - Светослав Николов от граждански комитет "Равни пред Закона". Те уведомяват за протест под надслов "Окупация на Народното събрание! За Нов Изборен кодекс". Същевременно в уведомлението се казва, че то е "с национален характер и е със срок до 21.09.13. и до изпълнение на официалното обещание на зам. председател на НС г-жа Мая Манолова – дадено на 17.06.13 г. на официална среща с гражданите на НС!". Каква е тази среща не става ясно, освен че Мая Манолова беше ругана от протестиращи пред НС. Те, обаче, не се отзоваха на нейна покана за дискусия в Народното събрание за Изборния кодекс.

Краят на съответните мероприятия е определен за 22 часа, който въпреки "молбата" на кмета Фандъкова към протестиращите не се спазва. Интересно е, че в съгласувателното писмо на Столична община, наред с изискванията за спазване на закона, е отбелязано: "По време на мероприятието да не се пречи на движението на ППС по бул. "Цар Освободител", което май също не се случва. Също интересно е, че там датата до когато ще продължат протестите не е 21.09., както е посочено в уведомлението, а 05. август. Къде е грешката за крайната дата е длъжен да установи Красимир Димитров, директор на дирекция "Обществен ред, УОМП и защита при бедствия" в СО, подписал съгласувателното писмо. Друга любопитна подробност е, че в част от уведомленията има и изходящ номер и печат от Народното събрание.

Едно друго уведомление е от Виктор Лъчезаров Димчев, който съобщава за "шествие, представляващо спортно бягане, свързано с темата за политическата обстановка в България". Тук също има час за завършване на мероприятието, който е 22 часа на 20 юли. Наред с това са посочени отговорници за обществения ред в лицето на Жана Иванова Иванова и Борислав Димитров Сандов. Тоест, за всяко нарушение на обществения ред, това са хората, които трябва да отговарят при съответното "мероприятие", включително и за просрочване на часа му.

Друга интересна подробност в уведомленията е, че "всички нанесени щети на общинско имущество и на трети лица са за сметка на организатора". Под тази точка, освен подписът на посочения Красимир Димитров, стои и съобщението, че е изпратено по компетентност на гл. секретар на Народното събрание – за сведение; директор на СДВР – по компетентност; Л. Христов, зам. кмет на СО – по компетентност; група "ОПОМ" – СДВР – по компетентност и НСО – за сведение. Както се казва, кой крив, кой прав, друг да установи. Истината обаче е по-важна, а тя е, че някой си измива ръцете с всички ни. А щетите за погрома на 23 срещу 24 юли, както изглежда, ще останат за сметка на софиянци. /БГНЕС
 


Сходни връзки

Фандъкова излъга за "спонтанния протест" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди