изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-22 @ 07:36 EEST
Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Цветанов    
Ред и сигурност

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Цветан Цветанов - народен представител в 42-то Народно събрание (НС), избран от листата на ПП ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. В хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.Той е обвинен, за това че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си, произтичащи от чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл.175 ал.2 от НПК, е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП - Велико Търново) - престъпление по чл. 288 НК, пр. 2 вр. чл. 26 НК.
При разследването на досъдебното производство, водено срещу Тодоров от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура - Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от Председателя на Окръжен съд - Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (за периода 26. 08. 2009 г. - 18. 09. 2009 г.) са предоставени на МВР.

Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК той е отказал такова разпореждане. Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд - Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!". С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Разследването по отношение на останалите лица продължава.

Цветанов: Жертва съм на органзираната престъпност
Жертва съм на организираната престъпност и на всички тези конюнктурни интереси, които имат определени лица, заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с внесения от прокуратурата обвинителен акт за отказа на разпореждане за прилагане на СРС.

По повод внесения обвинителен акт Цветанов заяви: „Крайно време беше. Вчера, знаете, отидох повторно, за да може да се прецизира обвинението, защото то беше грешно формулирано".

„Това, което съм искал през цялото време, е колкото е възможно по-бързо да влезе в съдебна фаза, защото за мен е важно подобен процес да не бъде протакван. Знаем, че всичко това, което се прави срещу мен, съм жертва на организираната престъпност и на всички тези конюнктурни интереси, които имат определени лица", каза Цветанов. На въпрос как ще доказва това в съда Цветанов отговори: „Какво да доказвам в съда? Аз съм невинен. Те трябва да докажат, че съм виновен, аз съм невинен".

„Второто обвинение е за катерушки и пързалки, че не съм дал разрешение през август 2009 г. А когато един месец по-късно е дошло мотивирано предложение, подобно разрешение съм дал", обясни Цветанов. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Цветанов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди