изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:18 EEST
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА "НЕВЕРОЯТНА ИСТОРИЯ"    
Общество

В невероятна история преди година разказах как Калин Крумов от Лос Анджелис на 24 май /в България беше вече 25/ ме откри в моята "Лична страница", споменах за празнуването им /в някаква компания/ с четене на афоризми от книгата "Изтървани мисли" и т. н.

Какво се случи по-нататък?



Два месеца по-късно Вальото /на изпратената снимка се вижда да държи книгата ми/, който е от Русе, ми дойде на гости с брат си в морската столица... След почерпката предадох двайсетина мои книги за библиотечния фонд на Първо читалище "Единение" - Лос Анджелис /ПЧЕЛА/. Преди да се разделим Валентин Кънчев обеща някои от книгите ми да стана електронни. И удържа на обещанието си. Сборникът с афоризми "Остроумия" доби електронен вид и бе разпространен в 50 държави. Това стана в края на ноември м. г. Работата по още три книги "продължавала".

За новата 2013 година бях приятно изненадан. Ще цитирам дословно появилия се в интернет анонс, придружен от шаржа ми /дело на Борис Димовски/:

"Писателят Георги Бербенков е сред носителите на наградите МАСКАРИ /ударението е на второто А, бел. моя/, които бяха обявени в тържествената Новогодишна вечер с Махалата /анонсът го има на страницата на МАХАЛАТА в интернет, бел. моя/ и приятели на 31 декември.

МасКари е годишна награда на българската общност в Лос Анджелис за принос към запазването, съхраняването и разпространението на българското културно наследство и поддържане духа на веселие сред Българската общност. С дарението на пълна колекция от своите издадени книги Георги Бербенков става почетен член на общността и носител на годишната награда на Махленска Академия Социален Кръжок Активно Родолюбие /МАКСАР/. Честито!"

Със същата награда бе удостоена и Живка Костова - директор на българско училище "Св. св. Кирил и Методий" в Лос Анджелис.

Тъй като с Живка бях отдавнашен приятел по линия на фейсбука /а и с много други от различни градове на САЩ завързах приятелски отношения/ къде на шега, къде на истина й изпратих съобщение: "Какво представлява наградата: лек автомобил, един милион долара или нещо друго?"

Ето и отговорът: "Засега само "Свидетелство". Да се надяваме, че по-нататък може да включат и материална награда или поне алея на българските "МАСКАРИ".

Споменах вече, че книгата ми "Остроумия" доби електронен вариант. Нещо повече. Всеки четвъртък в Чикаго, където живеят около 300 000 българи, излиза седмичникът "България", който се разпространява в САЩ, а електронният му вариант достига до всяко кътче на земята. Та в този вестник вече в 20 поредни броя се печатат на две колонни афоризми от книгата ми с моя снимка /другите две колони на страницата са със судоку/... От няколко броя се рекламира и самата книга.

Та такива неща се случиха за една година...

 

Георги БЕРБЕНКОВ, Варна

 

..........................

 

"Съвестта измъчва тези, които я имат", "Най-лесно се бяга, когато не те гонят", "Как да ти вярвам, когато те познавам"... са само част от остроумията в книгата "Весели мисли". Това е най-новият сборник с афоризми на варненския писател, известен чак в Щатите, Георги Бербенков. Той ги е събирал и откривал през целия си живот, става ясно от думите му.

Георги Бербенков е роден през 1941 година в Добрич. Средното си образование завършва в родния си град, а висшето - във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Варна. Дълги години служи като офицер във ВМС. Бил е старши редактор във Военно издателство-София. Негови хумористични разкази и фейлетони, афоризми, епиграми и анекдоти са публикувани в местния и централния печат, в периодични издания и литературни сборници, излъчвани са по БНР и БТ. Има много награди.  Превеждан е на руски, полски, македонски, украински, сръбски, английски... Член е на сдружението на писателите във Варна.

Книги от същия автор са "Изтървани мисли", "Римувани усмивки", "Любов в трамвая", "Обич" и много други.

 


Сходни връзки

ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА "НЕВЕРОЯТНА ИСТОРИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди