изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:27 EEST
Нов ”стар” шеф оглави Агенцията за закрила на детето    
НовиниМинистерски съвет назначи Ева Жечева за председател на Държавната агенция за закрила на детето и освободи досегашния председател Калин Каменов. Жечева вече е била начело на ДАЗД в периода 2001-2002 г. Каменов обяви, че уволнението му е политическо.

Калин Каменов оглави агенцията през април 2012 г. и беше кандидат за депутат на ГЕРБ в Благоевград на последните парламентарни избори.

Ева Жечева пък до момента е била в екипа на националния омбудсман Константин Пенчев. Тя е родена през 1959 г. Магистър е по български език и литература от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

От години работи в областта на защитата на правата на децата, спазването на стандартите на социалните услуги за деца и за хора с увреждания, допълват от пресслужбата на МС.

Калин Каменов: Това е политическо уволнение

"Аз съм поредният политически уволнен представител в рамките на изпълнителната власт. Това е поредната проява на политически реваншизъм от страна на сега управляващата тройна коалиция", каза пред журналисти в парламента вече бившият председател на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, цитиран от "Фокус".

По думите му той е бил отстранен от поста без каквито и да е мотиви и причини, което е "изключително притеснително". Каменов уточни, че е разбрал за уволнението си от медиите без да бъде предупреден.

Той съобщи, че председателят на парламентарната комисия за младежта Христо Монов му е заявил, че независимо дали е начело на ДАЗД или не, трябва да се яви на изслушване, защото го чака разследване от прокуратурата.

"Сигурно съм допуснал грешки, имал съм пропуски, но е обиден начинът, по който един млад човек е изгонен от изпълнителната власт, притеснително е, че се отправят заплахи с прокуратура", коментира Каменов, цитиран от БТА.

Обещанията на Жечева

"Ще настоявам пред всички органи и компетентни институции месечните помощи за дете да бъдат обвързани с минималната заплата, за да могат да се подпомагат всички семейства в риск", каза Жечева след заседанието на кабинета, цитирана от БТА. Тя пое ангажимента в най-кратки срокове да промени визията на работа на ДАЗД и "никога повече да не се чува, че е извън правомощията на агенцията да взема становище и да даде отговор по конкретен въпрос".

По думите й, ще бъде направен качествен и количествен анализ на всички системи за закрила на детето, за да се види къде нещата са затлачени и защо не могат да отговорят на новите предизвикателства.

През 2001 г. Ева Жечева подава оставка по искане на тогавашния министър на социалната политика Лидия Шулева, припомня "Дневник".

Причината са открити при проверка злоупотреби, съобщава "Медиапул". Става въпрос за плащани прекалено високи наеми на работни помещения и купуването на скъпа техника за нуждите на агенцията. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Нов ”стар” шеф оглави Агенцията за закрила на детето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди