изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:27 EEST
Спират далавери със зърно за 250 млн. лв.    
ИкономикаСлед като години наред ДДС в размер на стотици милиони левове се източваше от хазната безпрепятствено, държавата най-сетне обеща да спре този процес. Финансовото министерство е решено да преустанови ДДС измамите със зърно, като въведе т. нар. обратно начисляване на данъка в сектора от 1 октомври т.г. Това съобщи вчера зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

По груби оценки на министерството в момента измамите със суровината възлизат на около 250-300 млн. лв. годишно, а общо данъчните измами у нас са за около 1 млрд. лева.

При новия механизъм ДДС се начислява не от доставчика (производителя), а от купувача, който, ако не е краен потребител, има право да си възстанови данъка. Така той вписва налога в дневника и за покупки, и за продажби и на практика нито внася ДДС, нито тегли данъчен кредит от НАП. Този механизъм пресича схемата за измами с куха фирма в началото на верига от прекупвачи, която не внася ДДС и след поредица от фиктивни покупко-продажби и надуване на цената на финала държавата да възстановява данъка на фирма, която твърди, че е коректна.

Данъчните разясниха пред “Труд”, че чрез новия механизъм държавата на практика се лишава от ДДС върху зърното в непреработен вид, но поне се пресичат измамите. Заради тях в момента НАП връща повече ДДС, отколкото събира от сектора.
Обратното начисляване се подкрепя от Асоциацията на зърнопроизводителите. Според нея така ще се премахнат и многобройните посредници, които изкуствено завишават цената на зърното.

България поиска от Еврокомисията да прилага новата мярка още през май 2012 г., но разрешение така и не бе получено. Междувременно бе приета евродиректива, която разрешава обратно начисляване на ДДС за някои видове стоки, на базата на която механизмът ще заработи у нас. Мярката е временна и ще действа до края на 2018 г.
До момента тя е прилагана в Унгария, Полша, Румъния. Според данъчни няма опасност измамите с ДДС да се пренасочат към друг вид стока в същия мащаб, както са били досега с пшеницата. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Спират далавери със зърно за 250 млн. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.43 секунди