изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:45 EET
Заралия изобрети уред за производство на шест пъти по-евтин ток    
Икономика Заралия е патентовал уред за производство на по-евтин и екологично чист ток без енергоизточници, съобщи “Стандарт”, като се позова на “Национална бизнес поща”. Първоизточник е самата ел. енергия, уредът се включва в мрежата, след известно време се изключва, но той продължава да произвежда ток, пояснява изобретателят Димитър Димитров.


Той признава, че революционната идея му дошла след серия скандали с моноплистите от австрйската компания ЕВН, която стопирала и намерението му изгради фотоволтачина централа край една старозагорско село. Изобретателят, който е бивш кадър на легендарното ДЗУ, вече е разработил прототип на уреда в старозагорска частна фирма.

Апаратът бил с мощност 2,5 киловата, а двигателят на устройството се захранвал с 1 киловат час. Остатъкът от полезна ел. енергия обаче бил 50 на сто повече - 1,5 квтч. Според изчисленията на находчивия старозагорец произведения ток от такава система щял да струва около 6 пъти по-евтино.

Израждането на малка централа с мощност 5 мегавата ток, която може да захранват цял старозагорски квартал пък щяла да излезе около 3 млн. лв. Сметките показвали обаче, че заради много по-евтиния ток в сравнение със сегашние цени, тя щяла да се изплати само за месец-два.

Към изобретението на Димитров, което може да остави без хляб енергийните монополисти, имало вече сериозен интерес от наши и чужди фирми. На първо врече той самият смятал да обедини усилията на старозагорския бизнес да изградят малка централа, която захранва уличното и парково осветление с евтин ток. / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Заралия изобрети уред за производство на шест пъти по-евтин ток | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди