изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:53 EEST
Мутри палят пожари, за да разпределят територии по морето    
Новини Опасна война се разрази в курорта Слънчев бряг. Почти всяка седмица там се чува истеричен вой на пожарни, които летят да гасят поредния огън. Според официалната версия на разследващите – повечето пожари са от обикновени битови инциденти. Неофициално обаче се говори, че огънят е основно оръжие в борбата за ново разпределяне на територии.

Четири луксозни яхти паднаха в жертва на жестоката огнена война край морето. Баровските “играчки” за няколко милиона лева се превърнаха в пепел за по-малко от час. За разлика от всички останали пожари, този път разследващите признаха, че палежът е умишлен. Скъпите лодки са били обилно залети с 10 литра нафта, а след това подпалвачите драснали клечката и си плюли на петите. Горещият екшън се разиграл на пристанището в Несебър около 4.20 часа призори. Подпалвачите са били поне двама, а трети помагач е подсигурил бягството им, като ги е чакал с кола със запален двигател наблизо, за да ги измъкне. Бруталният палеж е извършен буквално под носа на нощния пазач, който дремел кротко в будка на петдесетина метра от лодките. Четирите яхти са на различни собственици. Били оставени обаче една до друга край кея в Несебър, защото там обикновено домували през нощта. Две от скъпите моторници се използват за теглене на парашути над морето и са собственост на конкурентни фирми в бизнеса.

Първата изгоряла яхта "Парасейлинг-28" е на софийската фирма "София моторс", която държи голям процент от бизнеса с водни атракции в Слънчев бряг. Другата опожарена моторница е с подобно име “Парасейлинг-34", но е на конкурентната компания „Аква спорт” ООД, регистрирана в Балчик. Зад нея стои бизнесменът Георги Тодоров. Веднага след инцидента той официално обяви пред журналисти, че знае кой е поръчал палежа. “Това е дело на една

фирма, която иска да заграби целия бизнес

в Слънчев бряг. Заплашваха ме лично още в началото на сезона. При мен дойде човек и каза, че ще се разправяме по друг начин”, заяви Тодоров. За инцидента обаче има още няколко версии. Една от изгорелите яхти с името “Диана” е на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, по-известен като Емо Фаса. Опожареният плавателен съд е марка “Б-лайнер Циера” и официално се води в активите на фирмата „Елеонора Транс” ЕООД. Собственик на въпросната фирма е майката на Емил Димитров, но за никого не е тайна, че бившият депутат реално ползва скъпата моторница. Бившето острие на ГЕРБ в миналия парламент заяви публично от национален ефир само преди два месеца, че очаква атентат по политическа линия. В едно от изявленията си дори призна, че се страхува за живота си. Именно заради тази опасност той твърдеше, че изпратил зад граница цялото си семейство. След палежа в Несебър обаче Емил Димитров не е отронил и дума по случая.

Четвъртата баровска яхта, превърната в пепелище, е “Вертикал Бавария 33 Спорт” и е собственост на богат руснак, чиято самоличност така и си остана забулена в тайна. За него се знае, че живее от няколко години в България и развива завидно успешен бизнес по морето.

Разследващите отказват коментар по въпроса кой може да стои зад палежа и дали огненият ад в морето има връзка със скандалите около името на Емил Димитров. Най-тиражираната версия за война между фирмите, предлагащи водни атракции, издиша тотално, защото пожарището е унищожило лодките на основните двама играчи. Този факт лишава от логика всякакви подозрения, че един от двамата конкуренти може да е драснал клечката, за да навреди на другия. Разследващите работят по всички възможни версии, включително и застрахователна измама. Палежът с цел

да се приберат тлъсти застраховки

изглежда най-мотивиран поне за момента. Търговци от Несебър, запознати с приходите от атракциони край морето, твърдят, че това лято бизнесът върви трудно. Причината е, че почиващите у нас са основно по-бедни туристи, които не могат да си позволят скъпи глезотии като джетове, парашути и парасейлинг. Десетина минути от въпросните атракциони струват между 60 и 100 лв. на човек. В същото време пък конкуренцията била жестока, а приходите нищожни.

“Някой е закъсал здраво с бизнеса и си е драснал клечката, за да не фалира. Така поне ще вземе парите от застраховката. Бизнесът с водни атракции стана доста мижав, защото се нароиха много фирми, които предлагат парашути, банани, плаващи дивани и какво ли още не. Много от тях са теглили кредити да си купят моторни яхти за атракционите и сега не могат да ги върнат, защото печалбата е мижава”, коментира търговец, който до миналата година е въртял такъв бизнес. Интересното в случая е, че всички изгорели яхти са имали солидни застраховки и ако не се докаже умишлен палеж с цел застрахователна измама, собствениците им ще получат добри обезщетения.

Палежът на четирите луксозни яхти бе предшестван и последван и от други огнени истерии в курорта. Седмица по-рано на Северния плаж в Слънчев бряг пламна и

изгоря до основи едно от най-оборотните заведения

– механа “Нептун”. Жестокият пожар, обявен като битов инцидент, стигна до фасадата на съседния хотел “Нептун Бийч”, който е на същите собственици. За щастие пламъците не успяха да подпалят огромната сграда и само опърлиха част от фасадата. Инцидентът се размина за хотела само с изпотрошени стъкла на стаите с най-хубавия морски изглед.

Няколко дни след палежа на яхтите пък пламна и сметището край Слънчев бряг. Тонове с боклуци се подпалиха и обгазиха с гъст смог курорта, а пушеците стигнаха чак до Равда, като не пощадиха и Несебър. След поредния странен пожар в сметището, край морето плъзна версията, че психично болен пироман пали наред кръчми, яхти и боклуци. Градският фолклор хвърли в тотална истерия търговците, които хукнаха през глава да си застраховат обектите от страх, че може да се окажат следващата мишена на мистериозния подпалвач.

Междувременно пак тези дни в курорта вече избухна един взрив. Според официалната версия бомбата е била поставена в покрайнините на безлюден паркинг в южната част на курорта и на метри от изгорялата преди месец “Фрегата”. И не е потрошила нищо друго, освен два прозореца на ресторант “Дел Мар”. Неофициално се говори, че взривното устройство е било заложено под тузарския джип на известен бизнесмен, който обаче успял да го вдигне минута преди да пристигнат полицаите.

Ани ИЛИЕВА
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Мутри палят пожари, за да разпределят територии по морето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди