изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:27 EEST
Кмет брои хавлиените кърпи по терасите    
Туризъм Кметът на Кранево Румен Николов започва щателно да брои и да си записва хавлиените кърпи по терасите на хотелите, разкри пред „Монитор” самият той. Причината за нестандартното му занимание е укриването на приходи, а оттам – и не плащане на такси и данъци към общинската хазна. „Не може  хотел, който има над 20 стаи с повече от 40 легла, да плаща такса за 2012 г. само 9 лв.

Излиза, че е работил само няколко дни за цялата година или пък гостите му са идвали в 22 часа и в 4 часа сутринта са изчезвали”, обясни Румен Николов.Според него хотелиерите масово отчитат малък брой нощувки и плащат дребни суми за тях, а в същото време той едва смогвал да почисти контейнерите до обектите им. „Ако хотелът е празен или пък в него има двама души, то може ли двама души да препълнят контейнера за една нощ, при условие, че вечерта е бил изпразнен. Освен това на всяка тераса има хавлии, значи има и туристи”, каза Румен Николов. Засега той ще се ограничи само с преброяване и записване на хавлиите, а когато дойде време за плащане на такси и данъци, ще свери данните на хотелиерите и своите записки. „Ако се наложи, ще сезирам когото трябва”, закани се кметът.Плащането на туристическия данък е регламентирано в Закона за местните данъци и такси определя и плащането на туристическия налог. С него се облагат нощувките, предлагани от средствата за подслон и местата за настаняване. Този данък трябва да се плаща от всички лица и фирми, предлагащи нощувки. Размерът на туристическия налог се определя с наредба на общинските съвети в граници от 20 ст. до 3 лв. за всяка нощувкасъобразно населените места в общината и категорията на средствата за подслон и местата за настаняване.В Кранево проблем освен с хотелиерите има и с ресторантьорите, които имат летни „тераси” по улиците на Кранево. „Те плащат тротоарно право, което е 2 лв. на квадрат за две-три маси, а заемат целия тротоар и човек не може да мине, камо ли майка с количка”, оплака се Николов. Той обясни, че е правена проверка, като на някои от нарушителите са дадени предписания и предупреждения. „Има и такива, на които сме връчили и наказателни постановления”, обясни Николов.

Ива Димитрова


Във Варненско


Солени глоби за мними семейни гости
Х
отелиери, които продължават със старите трикове да представят туристи за свои семейни гости, вече ще бъдат следени под лупа и при нередности ще отнасят солени глоби. Сложихме край на практиката едни хотели да плащат по 200 хил. лева от такси на година, а други да въртят нелегален бизнес, без да отчитат и стотинка в хазната, посочиха от община Варна.  Около 4 млн. лв. са заложените всяка година в общинския бюджет приходи от туристически данък, като напоследък събираемостта става все по-добра, коментираха общинските контрольори. Най-много средства постъпват от курорта Златни пясъци, следван от хотелите в Св. Константин и Елена. „Преспиваме без да плащаме, защото сме поканени на семейно празненство”, твърдяха преди време клиентите при внезапни проверки на отдел „Контрол на търговската дейност и туризма” в община Варна, обясни напусналият наскоро техен шеф Иван Иванов. Той разказа, че е имало хотели, които работели на пълни обороти и то без дори да са въведени в експлоатация, т. е. без Акт 16, нямали и категоризация за звезди. В същото време те обявявали в интернет тарифи за пансион и ол инклузив. Други пък изобщо не водели туристите на отчет и в регистър. „Те отнесоха предвидените по закон глоби от 2000 до 20 000 лева”, припомни специалистът.

В Бургаско
Почивни станции работят полулегалноРУМЯНА ЛЮБЕНОВАБившите почивни станции по Черноморието, макар и временни, работят на полусветло. Най-много такива бази има в района на бургаския парк „Отманлий”. Никой не е правил проверка за категоризация, касови апарати и трудови договори, сигнализираха от бранша. В същото време Слънчев бряг е най-проверяваният обект в цяла България, недоволстват хотелиерите. На ръба на закона работят и семейни хотели и квартири, които също ощетяват бюджета. Не са редки случаите, когато хотел примерно от 10 стаи е категоризирал само 2 от тях и собственикът плаща такса за две стаи. Приходите от останалите стаи не се декларират. Няма касови апарати и не се издават финансови документи. Дори и проверяващи да се появят внезапно, оказва се, че почивната станция или хотелът са пълни с приятели и роднини от страната и чужбина.„Ако човек е коректен към бизнеса и държавата, той работи легално и легитимира всичко, но това зависи от всеки човек”, вдигат ръце от браншовите организации в туризма. Както всяка година, Комисията за защита на потребителите има изнесени офиси в Приморско и Слънчев бряг, резултати от работата на комисията ще има до седмица.

http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

Кмет брои хавлиените кърпи по терасите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди