изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:21 EET
ТАЗИ ВЕЧЕР Е НОЩТА ЗА СБЪДВАНЕ НА ЖЕЛАНИЯТА - ЗВЕЗДОПАДЪТ "ПЕРСЕИДИ"/ВИДЕО/    
Любопитно Има една нощ в годината, когато човек може само да си лежи под небето и да си пожелава. На 12 срещу 13 август си намислете желание и бъдете готови то да се сбъдне. Само не затваряйте очи, защото ще пропуснете най-важната част – да видите падаща звезда, която ще се погрижи за това. Това е нощта, в която нощното небе над главите ни ще се изпълни със стотици падащи звезди (или метеори, ако трябва да сме точни). Причината е ежегодният звезден дъжд, наречен Персеиди.


 Наричат се Персеиди, защото на фона на небето изглеждат сякаш идват от съзвездието Персей. В страните от Западна Европа пък са известни като Сълзите на Свети Лаврентий, защото нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на Свети Лаврентий в католическия календар. А всъщност падащите звезди, които виждаме в небето, са части от кометата Суифт-Тътъл.

Обикновено могат да бъдат наблюдавани от края на юли до края на август, като пикът е около 12 август (тази година 12 срещу 13 август). Луната в нощта за сбъдване на желания ще бъде сърп (във фаза първа четвърт) и няма да възпрепятства наблюдаването на метеорите. За най-добра гледка отидете далеч от градове и села, за да не ви пречат смогът и светлините.

Най-много Персеидите са се виждали през август 1992 г., когато кометата Суифт-Тътъл е била най-близо до Слънцето. Тъй като през следващите години ще се отдалечава, с всяка изминала година Персеидите ще се виждат все по-малко.

П.С. Можете да си намислите няколко желания, защото ще се виждат между 15 и 30 падащи звезди на час.  http://www.peika.bg

Уловете си звезда. Падат по 100 на час тази нощ
ТАЗИ ВЕЧЕР: До 100 падащи звезди на час в петък, 13-и
ЗВЕЗДЕН ДЪЖД - ПЕРСЕИДИТЕ
Метеоритният поток “Персеиди” ще може да се наблюдава най-добре през втората половина на нощта


 


Сходни връзки

ТАЗИ ВЕЧЕР Е НОЩТА ЗА СБЪДВАНЕ НА ЖЕЛАНИЯТА - ЗВЕЗДОПАДЪТ "ПЕРСЕИДИ"/ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди