изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:54 EEST
ВИСОК ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И СЪРДЕЧНО ОТНОШЕНИЕ В ТРЕТО ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ    
Здраве Читатели на в. "Нова добруджанска трибуна" ни потърсиха с молба да разкажем за Трето вътрешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Техен близък е бил наскоро на лечение там и те са изключително впечатлени от болничното звено - от професионализма на работещите там, от добрите битови условия, но най-вече - от човечността на медицинските работници. Те изказват своята сърдечна благодарност към младия лекар д-р Силвена Иванова и към целия екип.

Отделението по гастроентерология, пулмология и хематология, или по-популярно като Трето вътрешно отделение, разполага с 40 легла, разказа пред репортер на НДТ началникът му д-р Иван Николов. Тук се лекуват пациенти, страдащи от белодробни болести, стомашно-чревни заболявания, жлъчно-панкреатични и някои кръвни. Отделението е сертифицирано като ниво на вътрешни болести, пулмология и гастроентерология като база за обучение на специализанти. Преди една година е направен основен ремонт, преоборудване, преразпределение на функционалните кабинети, обновяване на болничните стаи, които придобиват приветлив вид. Значително се подобри колаборацията между екипите в отделението, посочи д-р Николов. Малко по-късно е закупена нова ендоскопска техника за диагностика на храносмилателния тракт. И преди разполагахме с такава, но вече е на около 10 години, с много ремонти, сподели началникът на звеното. Отделението разполага и ендоскопски апарат за бронхологична диагностика - фибробронхоскоп.

Девет са лекарите, които работят в Трето вътрешно отделение на добричката болница - един пулмолог, трима гастроентеролози, двама специалисти вътрешни болести и трима специализанти. Д-р Силвена Иванова е именно един от специализантите. Уникална е с това, че е най-младата и същевременно единственият специализант по гастроентерология - мъжка специалност, изискваща повече енергия, с която тя разполага, сподели д-р Николов. Д-р Иванова разказва, че е завършила медицина през ноември м. г. в Медицински университет-Варна. Тя е от Попово, но се озовала в добричката болница, тъй като чула много добри отзиви за Трето вътрешно отделение. От друга страна имах много добри впечатления за колектива по гастроентерология във Варна и затова избрах тази специалност. "Харесва ми тук, доволна съм от екипа, всички са много добре настроени, помагат ми", споделя младата лекарка. Освен в отделението дава дежурства и Спешно отделение - това е условие за всички специализанти, които искат да работят в болницата. За Спешно отделение споделя, че работата е много натоварваща - и физически, и психически. Много е голяма разликата между това да си студент и сега - когато практикуваш, споделя д-р Иванова. "В началото е страшно, когато знаеш, че трябва да отговаряш за даден пациент. За това съм благодарна, че колегите ми помагат", допълва тя. Началникът на отделението пък споделя, че натоварва допълнително специализантите с разработването на теми, които представят пред колегите си - основно свързани с по-тежките случаи. Целта е да поддържат знанията си, да получават нови, посочва той. Понякога ни задава теми, които не сме чували, обяснява д-р Иванова. Началникът на отделението е категоричен, че специализантите в ръководеното от него звено правят повече презентации от колегите си във Варна и София. От друга страна те участват в ЛКК, където се обсъждат по-особени случаи, с участието на повече специалности. Друго предимство за специализантите в Трето вътрешно отделение е, че апаратурата е много достъпна за тях.


Една от пациентките в отделението е Галина Станчева - хирургичен асистент в болница във Великобритания. Тя се разболява докато е в чужбина и решава лечението й да продължи в добричката болница. "Много съм доволна от всички в отделението. Изключително внимателни са - и лекари, и сестри. Тук съм от 4-5 дни, самото заболяване се лекува по-бавно. Но по изследванията виждам, че нещата вървят добре". НДТ   

 


Сходни връзки

ВИСОК ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И СЪРДЕЧНО ОТНОШЕНИЕ В ТРЕТО ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди