изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:06 EEST
Пламен Орешарски: Наложеното вето ще има неблагоприятни последици върху социално-икономическото развитие на страната    
Новини
София. Наложеното вето ще има неблагоприятни последици върху социално-икономическото развитие на страната. Това се посочва в изявление на министър-председателя Пламен Орешарски по повод наложеното от президента вето върху актуализацията на бюджета за 2013 г., съобщиха от правителствения пресцентър. В изявлението на премиера се посочва следното:

„Наскоро Правителството предложи и Народното събрание одобри актуализация на държавния бюджет. Основните цели на актуализацията са насочени към коригиране на възприети в последните няколко години фискални политики, които задържаха икономическия растеж и ограничаваха възможностите за подпомагане на социално слабите групи в обществото ни. Тя предвижда:
- Коригиране на оптимистично планираната приходна част на бюджета, базирана на предвиждания за по-висок икономически растеж. Същите прогнози бяха актуализирани още по време на служебното правителство.
- Разплащане на просрочени от държавата задължения към бизнеса по изпълнени договори и своевременно възстановяване на ДДС, като предпоставка за редовно плащане на заплати на заетите в частния сектор.
- Социални плащания към хората с увреждания, допълнителни работни места по програмите за временна заетост, разширяване на кръга от граждани, които имат достъп до енергийно подпомагане.
- Рефинансиране на извънредния дълг от 800 млн.лева, взет от правителството на ГЕРБ в началото на годината и подлежащ на изплащане този месец и поддържане на фискален резерв над законово установения минимум.
В обобщение, правителството актуализира тези приходни и разходни направления, които видимо бяха погрешно заложени.
Още в хода на обществените и парламентарни дебати партия ГЕРБ се обяви срещу предложената актуализация с неиздържани икономически мотиви. Самото ръководство на партията още през февруари се отрече от водената до този момент фискална политика и дори уволни своя вицепремиер и финансов министър г-н Симеон Дянков и се разграничи от него. Половин година по-късно представители на същата партия , вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от г-н Дянков, т.е. да продължи неговите фискални политики, критикувани по-рано от самите тях.
Изненадващо към тази позиция днес се присъедини Президентьт с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията. Така той грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действния, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения и политически живот.
Наложеното от Президента вето възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика. Дори при евентуалното му отхвърляне от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната.
Въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на Президента, Правителството запазва своето уважение към Президентската институция и ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани.
Правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 г.”. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Пламен Орешарски: Наложеното вето ще има неблагоприятни последици върху социално-икономическото развитие на страната | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Пламен Орешарски: Наложеното вето ще има неблагоприятни последици върху социално-икономическото развитие на страната
Автор: Anonymous да 2013-08-08 @ 08:37 EEST
Нали това е идеята-да ви стопират от всякъде

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди