изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:09 EEST
ТЕРВЕЛ ИСКА 190 000 ЛЕВА ЗА ОПАСНA СГРАДА В ЦЕНТЪРА    
НовиниВсеки, който живее в Тервел или пък го посещава, изказва своето неодобрение от вида на саморазрушаваща се сграда в центъра на града. Грозната гледка контрастира на свежестта на  китния зелен парк с фонтани и красивите административни и жилищни сгради.

Историята на тази сграда е следната. До началото на 1992 г. тя е собственост на вече бившата Комунистическа партия. След това придобива статут на държавна собственост. За кратко в нея се помещава СОУ "Йордан Йовков". През 2001 г. Министерски съвет предоставя сградата на Министерство на правосъдието с намерението под покрива й да се устроят органите на съдебната власт в община Тервел. Така вече дванадесет години голямата и функционална сграда се руши безстопанствена. Общината няма правото да инвестира в нея, тъй като не я притежава. Чрез общински проект по Програма ФАР е върната към живот друга запустяла сграда - бившето общежитие. Сега то е Общински детски комплекс, а на втория етаж са устроени работните помещения на МИГ Тервел-Крушари. Това става възможно, защото старото общежитие беше и е обект на общинска собственост.

Въпреки че бившият партиен дом разполага с много на брой помещения, добро функционално разпределение, здрава масивна конструкция и отлично разположение, той продължава да пустее и да се руши. Правителствата следват едно след друго, но планираното ползване за нуждите на Министерство на правосъдието така и не се случва. Общинското ръководство многократно поставя въпроса на вниманието на всеки министър на ведомството, собственик на имота.

Сега отново въпросът се поставя на вниманието на управляващите. Община Тервел внесе искане в Министерство на правосъдието за разрешаване на проблема. В случай, че ведомството няма финансова възможност да извърши реконструкция на сградата се иска да я обезопаси и след това да я предаде в собственост на община Тервел. Така общината ще има възможност да кандидатства за финансиране с европейски средства за реконструкцията на сградата през следващия планов период (2014-2020 г.)  и да я преустрои за предоставяне на публични и административни услуги според нуждите на населението и приоритетите, които са заложени в общинските стратегически документи.

В искането, внесено на 5 август до правосъдния министър Зинаида Златанова, се посочва, че сградата  се руши. Липсват прозорци, врати, падат обрушени външни облицовки, мазилки и части от зидове, ронят се бетонови конструкции. Рушащата се сграда се намира в непосредствена близост до най-голямото общинско училище, в което учат при целодневна форма на обучение около 800 деца. Ежедневно по време на учебната година се регистрират опити на деца да влязат в сградата, както и случаи на влизане и пребиваване там. В състоянието, в което се намира, тя представлява огромна опасност за децата.

Според предварителните разчети, направени от община Тервел, необходимите средства за надеждно обезопасяване на сградата и спиране на разрушаването й възлизат на около 190 000 лв. с ДДС. Средствата са необходими за изработване на метални решетки и прегради за всички отвори в сутерена и първия етаж; монтиране на  прегради за отворите на втори и трети етажи; възстановяване на рушащи се външни зидове, падащи външни облицовки и мазилки;            възстановяване на опасни елементи от отводняването и вертикалната планировка на сградата; ремонтни работи по покривната конструкция, посредством които да се преустанови навлизането на дъждовни води в сградата и респективно да се спре рушенето на вътрешните й конструкции - стени, етажни плочи, стълбищни клетки. НДТ

 


Сходни връзки

ТЕРВЕЛ ИСКА 190 000 ЛЕВА ЗА ОПАСНA СГРАДА В ЦЕНТЪРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди