изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:00 EEST
1,5 милиона мюсюлмани у нас посрещат Рамазан байрам    
Празници В ислямската религия трите празнични дни се приемат като дни на опрощение, на размисъл и равносметка, на помирение и на благодеяния.

"Много е важно на Рамазан байрам хората да бъдат радостни, да се усмихват, да си дават кураж, и да обменят позитивна енергия", съветва в интервю за БТА заместник-главният мюфтия на България Ведат Ахмед.

Най-късно до първия празничен ден, преди байрамската молитва, мюсюлманинът трябва да даде милостинята "фитре", която тази година е в размер на 4 лв., или хранителни продукти на тази стойност.

В исляма много силно е залегнала социалната взаимопомощ. По време на свещения месец Рамазан заможните мюсюлмани трябва да дадат на бедните и задължителната милостиня "зекят".

"Зекят е дългът на заможния към нуждаещия се, към онеправдания", уточни Ведат Ахмед.

И двете милостини се дават преди празника на бедни мюсюлмани в нужда, за да могат и те да посрещнат Рамазан байрама по подобаващ начин.

В свещения Коран се посочва, че богобоязливите вярват в неведомото, извършват богослужения и даряват от благата, които притежават, допълни духовникът.

http://www.dnes.bg


 


Сходни връзки

1,5 милиона мюсюлмани у нас посрещат Рамазан байрам | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди