изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:11 EEST
Безработните в София са най-богати    
НовиниБезработните в София вземат най-високи обезщетения. Съкратените в столицата получават средно по 390 лв. на месец, показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) за април. Въпреки скромната сума в сравнение с хората без препитание в останалите области на България безработните в София са направо богати. Средното обезщетение за страната е едва 271 лв. - със 119 лв., или с 44% по-ниско от това на софиянци.

Причината за огромната разлика е, че заплатите в столицата са значително по-високи. Според закона обезщетението е равно на 60% от осигурителния доход за последните 24 месеца преди прекратяването на трудовия договор.

Най-големи суми получават мъжете в София - по 421 лв. на месец. Жените вземат с 57 лв. по-малко. Най-бедни са безработните в Разград. Средното им обезщетение е едва 206 лв. месечно.

Данните на НОИ показват, че 1359 души (1,2%) от всички 108 151 души безработни, които имат право на обезщетение, получават между 1100 и 1320 лв. месечно. Сметката показва, че преди да бъдат съкратени, тези хора са получавали заплати от минимум 1840 лв. Всеки втори безработен получава далеч по-скромни суми - до 200 лв. на месец.

Най-голяма част от хората са съкратени от търговията на дребно и строителството. Разбивката на данните по образователна структура сочи, че близо половината от безработните са учили най-много до осми клас. Това показва, че продължава тенденцията от последните кризисни години работодателите да съкращават предимно служителите с ниска квалификация, опитвайки се да подобрят резултатите си. Завършилите университет са най-малобройната група - по-малко от 10%.

Най-многобройни от безработните с квалификация са хората с образование в областта на техниката и производството, както и завършилите стопански, социални и правни науки. Значително по-малко са с диплома по математика или информатика.

Всеки пети от съкратените е в предпенсионна възраст - над 55 години. Най-малък е делът на младежите до 25 години. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Безработните в София са най-богати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди