изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:37 EET
ДИВ РОЖКОВ ЦЪФНА В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
ЛюбопитноПосетителите на Университетска ботаническа градина в Балчик тези дни могат да наблюдават необичайния цъфтеж на Дивия рожков - Cercis siliquastrum fl.Album, който цъфти за втори път тази година. Обикновено цветовете му се появяват рано на пролет, през март  или април месец.
Посетителите на Университетска ботаническа градина в Балчик тези дни могат да наблюдават необичайния цъфтеж на Дивия рожков - Cercis siliquastrum fl.Album, който цъфти за втори път тази година. Обикновено цветовете му се появяват рано на пролет, през март  или април месец. Из Двореца Парад на лалетата Парад на лалетата

Разпространен е на Балканския полуостров и в Средна Азия. Принадлежи към семейството на Бобовите растения – подсемейство Цезалпиниеви – Cesalpinioideae. У нас се среща по Черноморското крайбрежие, в Североизточна България и в източната част на Стара планина. Близо до Велики Преслав се намира и резерватът Патлейна с единственото естествено находище на див рожков у нас. Той е сред редките растения в страната и като такъв фигурира в Червената книга.

Листата на церциса са  прости, бъбрековидни и целокрайни, отгоре тъмнозелени, отдолу сивкави, кожести. Цъфтежът продължава около месец. Характерна за церциса е каулифлорията – цветовете и плодовете му са разположени направо върху по–старите клони и стъблото на дървото. Плодът е плоска, меднокафява бобова шушулка, дълга 10 см. и широка 2 см. В нея са разположени 8 – 10  елипсовидни, тъмнокафяви семена с твърда семенна обвивка. През есента листата се обагрят в светложълто.

Заради ярките си ефектни цветове дивият рожков е широко използван, като парково дърво. Предпочита светли и слънчеви местообитания, сравнително топлолюбив и сухоустойчив е. Не е претенциозен по отношение на почвата. Добре се развива и върху каменисти и варовити терени. НДТ


Illustration Ceratonia siliqua0.jpg Рожков (Ceratonia siliqua) е вечнозелено растение от семейство Бобови, характерно за средиземноморския регион. Отглежда се заради ядливите си шушулки, които били важен източник на захар в миналото, преди захарното цвекло и захарната тръстика да получат своето разпространение.

Изсушените неотворени шушулки могат да се ползват и за музикален перкусионен инструмент, подобен на маракасите, като звукът се произвежда от бобчетата във вътрешността им при разтърсване.

Рожковът е вечнозелено храстовидно дърво, разпространено в Средиземноморския регион. Отглежда се заради ядивните му семенни шушулки. Расте добре в топъл, умерен климат и в субтропически климат, като понася добре горещи и влажни крайбрежни зони. Устойчиво е на суша. Рожковът е типична култура за южните части на Португалия, Испания и италианските острови Сицилия и Сардиния. Дървото започва да ражда плодове (рожковените шушулки) след шестата година. Когато достигне 12-годишна възраст, то лесно може да даде 50 kg плод на година. Колкото повече старее дървото, добивът от него се увеличава – до 100-120 kg. Удивителното е, че може да продължи да ражда 100 години.

Рожковът е бил и много популярен подсладител. Неговите шушулки са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно. Сушен плод се яде традиционно на еврейския празник Ту Бишват. Напитки от рожковен сок се пият традиционно на ислямския празник Рамадан. В наши дни семената (плодовете) се използват в козметиката, за обработката на тютюн и производството на хартия. Рожков на прах или парченца се използват също както съставка, заместител на шоколада, за сладкиши и торти.

Много хора смесват рожков със сурово какао за по-добър вкус. В какаото има много магнезий, докато в рожкова има много калций. Той съдържа около три пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му. Освен това рожковът съдържа витамин B1 колкото ягодите, повече витамин A от аспержите и т.н. Също съдържа витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементите желязо, мед, никел, манган и хром. Известно е също, че рожковът има терапевтичен ефект при диария и помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство.

Рожковият плод е също така богат на иноситол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници.

Поради своята еднаквост, семената на рожкова (бобчетата) в миналото се използвали като единица за тегло — карат.

http://bg.wikipedia.org


 

 


Сходни връзки

ДИВ РОЖКОВ ЦЪФНА В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди