изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:11 EEST
Левичари, честит празник! /ВИДЕО/    
Общество Левичарите са хора, които главно използват лявата си ръка повече от дясната - например, готвене, рязане, отключване. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор - някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.

Около 10% от населението на земята са левичари. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре и с двете ръце (амбидекстрите), въпреки, че е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени.

Повечето уреди и инструменти са направени за десничари, затова повечето левичари са принудени да се научат да ги ползват с дясната си ръка. Тъй като в повечето езици посоката на писане е отляво надясно, писането е много по-лесно за десничари. При хората, пишещи с лявата ръка, физиологично е заложено да пишат отдясно наляво.

Левичарите в света са много по-малко от десняците, но могат да се похвалят със солидни постижения. Всеки четвърти астронавт от мисията "Аполо" на НАСА е бил левичар. Четирима от петима дизайнери, създали компютрите "Макинтош", също са предпочитали да работят с лявата си ръка. Наблюденията показват, че тези хора са особено добри в тениса, голфа, хокея, крикета - спортове, при които се удря с помощта на някакъв вид пръчка.

От друга страна, левичарите страдат повече от дислексия, Алцхаймер и въобще заболявания, свързани със способностите на мозъка за запаметяване. Счита се, че всеки 11-и жител на Земята е левичар. Такива са били Леонардо да Винчи, Грета Гарбо, Наполеон, Марк Твен. Сред известните живи левичари се открояват имената на Бил Клинтън, Владимир Путин, Барак Обама,  Пол Макартни, Джулия Робъртс, Брад Пит и съпругата му Анджелина Джоли, Никол Кидман, Стинг, Брус Уилис и др.  http://www.bulgariautre.bg


 


Сходни връзки

Левичари, честит празник! /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди