изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:51 EEST
Язовир Доспат - раят за рибарите и туристите    
Лов и риболов

Язовир Доспат край едноименното градче в Родопите е рай за рибарите и любителите на почивката на палатки, предава кореспондентът на БГНЕС за региона. Доспат е разположен амфитеатрално вдясно от стената на язовира, в града има множество хотели, както и две джамии. Новата с две минарета е на най-високата част на града, а старата до кметството.



Язовир Доспат се намира на едноименната река в Западните Родопи, построен е през 1967 година. Разположен е върху площ от 18 квадратни километра на 1200 метра надморска височина. Дължината му е 19 километра, а широчината към един километър. Той е един от най-големите по площ и обем в България.

В язовира може да се лови шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда. Водноелектрическата каскада Доспат-Въча е най-големият хидроенергиен комплекс в България. По огромни тръби водата от язовир Доспат се пренасочва към ВЕЦ "Тешел" и каскадата Доспат-Въча.

Стотици са любителите на природата, които посещават през времето на летните отпуски язовира, за да ловят риба и се наслаждават на прекрасната природа на Родопите. За по-претенциозните има добри хотели, а за любителите на дивото къмпингуване на палатки - безброй места с прекрасен изглед към язовира. По североизточния му край минава живописният път за Сърница, както и за язовир Широка поляна и градовете Батак и Велинград. Град Доспат се намира почти по средата на живописния път Гоце Делчев - Девин. /БГНЕС
 


Сходни връзки

Язовир Доспат - раят за рибарите и туристите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди